Situace s koronavirem se zhoršuje. Nebezpečí číhá v oblíbené turistické destinaci

Domácí 25. června 2020 | 09:20 — Ilona Cílková
Evropa si zdaleka nemůže oddechnout. Situace kolem koronaviru se v posledních dnech opět zhoršila. Německo hlásí vysoký nárůst a Chorvatsko varuje před novým lokálním ohniskem v místě, kam teď míří statisíce turistů.
Další 3 fotografie v galerii
Počet nakažených opět stoupá / Pixabay

V Německu se za poslední den potvrdila nákaza koronavirem u 587 lidí, přičemž v souvislosti s covidem-19 zemřelo dalších 19 pacientů. Na svých stránkách to uvedl německý Institut Roberta Kocha. Zvyšuje se rovněž takzvané reprodukční číslo, jež udává, na kolik lidí průměrně přenese virus jeden nakažený. Tento údaj se dlouho nacházel pod hranicí jedné, což značí, že je pandemie na ústupu. Od 21. června se však pohybuje v rozmezí dvou až tří.

S nastávající turistickou sezonou varují chorvatské úřady před existujícím nebezpečím, že se město Zadar stane novým lokálním ohniskem nákazy v zemi. Chorvatsko je destinací, která už teď láká na své otevřené hranice, země přitom čelí kritice za nedůsledné dodržování protikoronavirových opatření. Tenista Novak Djokovič, který se tam zúčastnil turnaje oznámili, že on i jeho žena jsou v karanténě a mají covid-19.

Situace se zhoršuje i na Slovensku. Slovenský epidemiolog Martin Pavelka tvrdí, že druhá vlna epidemie je velmi pravděpodobná. Navíc by podle něj měla trvat déle než ta předchozí. „Druhá vlna určitě přijde a pravděpodobně bude trvat déle než ta předchozí. Napomáhá tomu také počasí,“ uvedl v oficiálním materiálu, který představuje strategický výhled vývoje nemoci na Slovensku.

Jaká je situace v Česku? Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v stoupl ve středu o 127. Více než 100 nových případů za den odhalily testy naposledy koncem minulého pracovního týdne. Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 10.777 lidí, z nichž se už přes 70 procent uzdravilo. V souvislosti s koronavirem dosud zemřelo 343 lidí, čtyři z nich tuto středu.

Pro Čechy může být dobrou zprávou, že epidemiologové v zemi objevují jen lokální ohniska nákazy. Ve většině regionů dokonce žádné případy nejsou. Výlety za hranice by ale měli velmi zvažovat.

„Tady jsme to vyčistili. Nabádám pouze k obezřetnosti před lokálními náhodnými výskyty, především po návratu z ciziny, kde epidemiologická situace není ještě vyřešená. Navíc tady u nás se nakonec, z dnešního pohledu, nedá mluvit ani o první vlně šíření koronaviru. Vlna je něco, co člověka, populaci, smete. A nic takového se vlastně v epidemiologickém slova smyslu v Česku nestalo,“ uvedla genetička Soňa Peková.

Debaty o druhé vlně se u nás dělí na dva póly, kdy jedni tvrdí, že se jedná o přirozené chování viru, kdy udeří v několika vlnách, druzí naopak tvrdí, že vývoj a chování koronaviru druhé vlně nenahrávají. Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula je přesvědčen, že druhá vlna přijde a nástup bude velmi rychlý.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu