Západ se rozhodl utýrat sám sebe. A za zády mu vyrostl nebezpečný protivník

Domácí 18. června 2020 | 14:53 — Ilona Cílková
V západním demokratickém světě se stalo módou nekonečné sebeobviňování a vytváření pseudoproblémů. Médii i sociálními sítěmi se šíří pesimismus a nevíra ve vlastní sílu a schopnosti. Tato situace je pro Západ sebevražedná. A nahrává nepříteli.
Další 3 fotografie v galerii
Islámský stát dostal opět šanci / Pixabay

Koronavirem způsobená hospodářská krize je na spadnutí, což vyvolá další napětí. A ekonomické nesnáze Západu budou v nastávajícím období navíc provázet migrační krize a pokračující radikalizace části muslimského světa.

Chalífát se sice podařilo rozbít, přesto poslední útoky ISIS ukazují, že opět nabírá na síle. Jenže tentokrát bez pozornosti Západu, který se topí ve vlastních problémech. Za poslední dva měsíce provedl Islámský stát celou řadu rozsáhlých a dobře koordinovaných útoků v Sýrii a Iráku. Podle odborníků je to předzvěstí něčeho většího, co teprve přijde během léta.

Útoky v obou zmíněných zemích sice nikdy neskončily, ale současný stav je mnohem vážnější. „Kromě útoků máme zprávy, že jejich skupinky jsou teď mnohem více vidět ve vesnicích a předměstích napříč Irákem a Sýrií,“ říká reportér britského deníku The Guardian.

Útoky jsou vedeny s velkou přesností, to naznačuje, že mají teroristé přístup k informacím o pohybu vojsk, na něž se zaměřují. Vojenští experti to považují za neklamné znamení toho, že vojenské skupinky Islámského státu opět zakořenily a mají vše připraveno pro zahájení útoků.

Západ teď obrátil zrak k jiným problémům, což dalo evidentně teroristům možnost opět se postavit na nohy. Situace ve světě se dramaticky změnila od chvíle, kdy byl Islámský stát poprvé poražen. Debaty ohledně boje se světovým terorismem vystřídaly úvahy o pseudoproblémech, o genderové rovnosti a cenzuře sociálních sítí. A Islámský stát si mne ruce, že dostal opět šanci, a postupně si připravuje půdu pro svůj návrat. Pochybnosti kolem koronaviru. Politik odpálil mediální bombu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu