Vztahy Česka a Číny jsou silně vychýlené v náš neprospěch

Domácí 15. června 2020 | 04:34 — Ilona Cílková
Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan česko-čínským vztahům nepomůže, ale ani neuškodí, myslí si ministr zahraničích věcí Tomáš Petříček.
Další 3 fotografie v galerii
Dopis čínské ambasády adresovaný Pražskému hradu považuje Petříček za diplomatický přešlap / Česká televize

Dopis čínské ambasády adresovaný Pražskému hradu, který Vystrčila dle jeho slov k cestě přesvědčil, považuje Petříček za diplomatický přešlap. „Opakovaně jsme to s čínskou ambasádou řešili. Zápisy z jednání unikly do médií, což se mi nelíbí, ale je alespoň vidět, že si nenecháme mluvit do toho, jaká je naše politika a že stojíme za svými principy,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Petříček k dokumentu, kterým čínská strana varovala před cestou předsedy Senátu na Tchaj-wan.

Ministr zahraničních věcí zároveň odmítl, že by se dokumentem Česko nedostatečně zabývalo, což Vystrčil v médiích nedávno označil za důvod, který ho k uskutečnění cesty přesvědčil. „Ten dopis není úplně standardní. Nemyslím si, že to byla šťastná záležitost a opakovaně jsme to s čínskou stranou řešili,“ uvedl.

Dokument adresovaný kanceláři prezidenta republiky, jehož znění bylo zveřejněno i v médiích, kde se o něm mluví jako o „čínském dopise“ ministr ani nechce označovat za dopis. „Nesplňuje to formát diplomatické komunikace. Hovoří se o tom jako o dopise, ale nevím, jak to nazvat. Je to spíš několik poznámek pro použití k diskuzi,“ řekl Petříček.

Čínská ambasáda měla podle ministra zahraničních věcí a místopředsedy sociální demokracie zvolit v případě výhrad jiný postup. Ostatně jindy tak – i v otázce vztahu České republiky a Tchaj-wanu – podle něj postupuje. „Čína se mohla obrátit přímo na kancelář Senátu a vysvětlit svou pozici,“ uvedl.

Petříček zároveň vyzval k tomu, aby se debata ohledně vztahu s Čínou u dopisu a cesty na Tchaj-wan „nezasekla“. „Je řada důležitějších otázek. Naše diplomacie dlouhodobě tlačí na to, aby součástí dialogu Evropské unie s Čínou byla i citlivá témata. Lidská práva, situace národnostních menšin, náboženská svoboda,“ řekl Petříček s tím, že právě Evropská unie má hrát při vyjednávání s Čínou hlavní roli a dohlížet na to, aby Peking dodržoval hodnoty, ke kterým se v minulosti přihlásila.

Přestože asertivita Číny podle Petříčka v poslední době roste, nemá z cesty předsedy Senátu na Tchaj-wan přílišné obavy. „Nemyslím si, že by cesta pomáhala. Nemyslím si ale ani, že by škodila. Těžko předjímat, jaké to bude mít dopady, ale nemyslím, že by měla přímý dopad na obchod mezi oběma zeměmi,“ dodal s tím, že obchodní vztahy Česka a Číny jsou už nyní silně vychýlené v český neprospěch, na což si už ostatně v minulosti stěžoval i prezident Miloš Zeman.

Dopis čínské ambasády adresovaný Pražskému hradu, který Vystrčila dle jeho slov k cestě přesvědčil, považuje Petříček za diplomatický přešlap. Vystrčil je opožděný bojovník proti komunismu, říká exprezident Klaus.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu