Tajné služby nemají o původu koronaviru žádné pochybnosti

Domácí 05. června 2020 | 08:20 — Ilona Cílková
O původu koronaviru se debatuje stále častěji a množí se vědecké studie, které ukazují na to, že musel vzniknout v laboratoři. Stejné pochybnosti vyjádřil i bývalý šéf britské tajné služby MI6 Richard Dearlove.
Další 3 fotografie v galerii
Pochybnosti o původu koronaviru sílí / Pixabay

Dearlove, který stál v čele MI6 v letech 1999 až 2004, prohlásil, že koronavirus považuje za virus uměle vytvořený člověkem, který „náhodou“ unikl z čínských laboratoří. Svůj názor vyslovil na základě tajných vědeckých zpráv, do kterých měl možnost nahlédnout a které podle něj jasně dokazují, že koronavirus vyvinuli čínští vědci.

Dearlove svoje závěry odvodil od vědeckých několika studií, které analyzoval. Všechny tyto studie ukazují na to, že nový koronavirus byl vyvinut uvnitř čínských laboratoří. Experti nezávisle na sobě ve svých studiích tvrdí, že se jim podařilo identifikovat „částečky uměle vložené na hroty na povrchu viru Sars-CoV-2“, tyto částečky podle nich využívá k tomu, aby snáze infikoval lidské buňky. „Tyto částečky jsou podstatně odlišné od toho, co jsme viděli u SARSu, když jsme ho studovali,“ shodují se odborníci.

„Nemyslím si, že to začalo úplně jako náhoda,“ říká Dearlove. Sice věří, že virus unikl omylem z laboratoře, ale ani on se neubránil jistým pochybám. „Celá věc vzbuzuje spoustu odhadů a spekulací. Byla to náhoda? Nehoda? Záměr snad? Pokud by Čína někdy přiznala pravdu, měla by platit repatriace,“ uvedl pro média. „Myslím, že by všechny státy měly přehodnotit svoje vztahy s Čínou,“ dodal Dearlove.

Podle oficiálních verzí pochází koronavirus z tržnice s mořskými plody a dalšími živými zvířaty v čínském městě Wu-chan, odkud se zřejmě z netopýra přenesl na člověka. Z Číny se postupně rozšířil po celém světě, podle oficiálních údajů se nakazilo přes 6,5 milionu lidí. Světové vědecké kapacity varovaly, že pokud nebudou mít k dispozici všechny údaje o původu koronaviru a jeho vlastnostech, vakcína, na které se pracuje, by se mohla ukázat jako neúčinná.

O původu koronaviru se debatuje stále častěji, množí se vědecké studie, které ukazují na to, že musel vzniknout v laboratoři. Wuchanský institut virologie se navíc nachází nedaleko tržnice. „Vědci v ústavu klidně mohli provádět nějaké tajné experimenty s koronavirem na netopýrech. Virus mohl uniknout kvůli nedostatečné biologické bezpečnosti. To teď nevíme,“ doplnil Dearlove. Uvedl také, že studie, ze kterých čerpá, byly několikrát přepracovány, aby přinesly co nejpřesnější a nejpodloženější informace. Co si o koronaviru myslí přední česká bioložka Soňa Peková? Vakcína na koronavirus je nesmysl. Druhá vlna nepřijde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu