Vir má přehnané PR. Očkovat proti COVID-19 bych se nenechala, říká mikrobioložka

Domácí 02. června 2020 | 07:38 — Ilona Cílková
„PR viru neodpovídalo jeho závažnosti,“ říká primářka mikrobiologie a antibiotického centra Všeobecné fakultní nemocnice Václava Adámková. Od začátku upozorňovala na hysterii médií i občanů. I nyní po čase považuje referování o situaci v Itálii za vytržené z kontextu a virus podle ní nemá sílu skolit zcela zdravého člověka.
Další 3 fotografie v galerii
Lékařka je skeptická i k účinnosti podomácku vyrobených roušek / Pixabay

Podle Adámkové není namístě hovořit o druhé vlně šíření nákazy koronavirem. „Mezi říjnem a březnem se setkáme s pestrou řadou virů, které způsobí onemocnění dýchacích cest, a říkat tomu druhá vlna koronaviru je zavádějící. Je to věštění z křišťálové koule,“ řekla v rozhovoru pro CNN Prima News.

Nepatřičné podle ní bylo také informování o situaci v Itálii. „Zdravotnictví v Itálii kolabuje každou respirační sezonu při chřipkové epidemii. Bylo to zneužití situace a vytržení z kontextu,“ tvrdí. Naopak úroveň naší intenzivní péče je podle ní špičková. Síla viru je podle ní navíc přeceňovaná a nemoc má podle primářčina názoru „PR, které neodpovídá její závažnosti“.

„Virus nemá sílu, aby úplně zdravého člověka bez jakéhokoliv predisponujícího onemocnění zdevastoval, jak je to podsouváno. Většina pacientů bylo chronicky nemocných, například s plicním onemocněním či obezitou,“ vysvětluje. Sama by se prý v případě, že by byla vyvinuta vakcína proti nemoci COVID-19, očkovat nenechala.

Adámková také hovořila o jediném pacientovi v České republice, kterému byl podán lék Remdesivir. I to popisovala jako důsledek tlaku sdělovacích prostředků. „Remdesivir nebyl primárně vyvíjen na koronavirovou infekci, ale prostě se to vyzkoušelo, protože mediální tlak byl obrovský, a byl tu lék, který vykazoval parametry toho, že by to nějak fungovat mohlo,“ řekla lékařka. „Nejsem schopna posoudit, zda by to pacient zvládl bez něj, protože jsem jej fyzicky neviděla,“ dodala.

Lékařka je skeptická i k účinnosti podomácku vyrobených roušek. „Některé jsou velice pěkné, ale narážíme na jejich funkčnost. Nějaká mechanická bariéra tam je, ale nesplňuje to úlohu filtru, aby nedocházelo k prostupu viru,“ řekla. „Když se podíváme na roušky některých občanů, jsou větší biologickou zbraní než cokoliv jiného,“ dodala s tím, že řada lidí používá stále stejnou textilní roušku už od března. Co si koronaviru myslí mikrobioložka Soňa Peková? Vakcína na koronavirus je nesmysl. Druhá vlna nepřijde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu