Vakcína na koronavirus je nesmysl. Druhá vlna nepřijde, tvrdí mikrobioložka Peková

Domácí 29. května 2020 | 09:03 — Ilona Cílková
Zatímco řada vědců předpovídá druhou vlnu koronaviru, která by nás měla zasáhnout na podzim, česká mikrobioložka Soňa Peková je v klidu. Podle ní nic takového nehrozí.
Další 3 fotografie v galerii
Nestrašte s podzimní druhou vlnou / Pixabay

Před novým koronavirem má ale Peková respekt. Jeho škála proměnlivosti ji utvrdila, že vir není přírodní. Proto je nutné zavést preventivní opatření pro budoucnost, aby státy měly infrastrukturu pro případ úniků. „K únikům geneticky upravených materiálů samozřejmě dochází. Jen to bývají takoví přizabití mikrobi, kteří umějí žít jen v lahvičce nebo inkubátoru, a čistý vzduch je překvapí natolik, že umřou. Takže se nestává, že by kromě SARS a MERS, které rovněž patrně spadají do kategorie úniků, měli biologický dopad," říká Peková v rozhovoru pro Reflex.

Kmenů koronaviru je posle Pekové kolem nás mnohem víc. „Vypadá to, že na začátku byl jen jeden. Díky své obrovské schopnosti vytvářet hrozně moc různých kopií sebe samého a kvůli tomu, že je to zároveň i hodně chybující genom, naseká těch chyb dohromady spoustu. Některé chyby vedou k tomu, že ho třeba i zničí. Tyhle viry vůbec nevidíme. Další mutace jsou typu „nic moc mi to neudělá“. Všimla jsem si, že pacientům napadeným tímhle „nic-moc“ zvláštně svítily oči, začali jsme tomu říkat „zlatý oči“. Krásně rozzářený, jako u mimozemšťanů. Když jsem s několika z nich mluvila, říkali mi: „To je přesně ono, my jsme to měli se ženou a měli jsme takové rozzářené oči.“ Ono to zřejmě napadá slzné žlázy a nadbytek slz oči rozzáří.

Je vir opravdu laboratorního původu, není třeba se podle Pekové obávat druhé vlny. „Já ji neočekávám. A vůbec nevím, proč by to mělo být právě na podzim. Virus se nechová sezónně. To je další z jeho charakteristik, jež ho vymaňují z normálnosti. V Číně je teplo, ve Švédsku zima a jemu je to jedno a smetl nás napříč planetou," upozorňuje. Proč tedy strašit lidi, že na podzim tu bude chřipka a ještě k tomu COVID-19? 

Podle Pekové je nesmysl vyvíjet v Česku na tento virus vakcínu. „Tak strašně se mění, že vyvinout jednu univerzální vakcínu není podle mě, na rozdíl třeba od vakcíny proti chřipce, možné. Ten virus je příliš variabilní na to, aby se dal konvenčními metodami uchopit. U chřipky máme variabilitu rok od roku, vakcína se musí vytvářet vždy nová, ale není tak dramaticky jiná jako v předchozím roce."

Výroba nové vakcíny je masáž kvůli udržení lidí v napětí. „Nevím, kdo a proč to dělá. Považuji to za nehorázné. V tomto případě konvenční vakcína jako u chřipky nemůže fungovat z principu. Navíc klinické testy vakcíny trvají dlouhé roky. Nelze jen tak někomu něco píchnout, může to mít nežádoucí efekty. Ne že tady něco uvařím za dva měsíce." Koronavirus je podivný. O jeho původu nemám pochybnosti, říká bioložka Peková.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu