Zákony, které předložila ODS, uspěly jako nejlepší Zákony roku

Domácí 15. května 2020 | 09:28 — Ilona Cílková
Dvě normy, za kterými stojí poslanci ODS, se umístily na prvních dvou místech ankety Zákon roku. Konkrétně jde o zákon o právu občana na digitální služby a účinnost zákonů jen dvakrát v roce. V anketě se neumístil ani jeden vládní zákon.
Další 3 fotografie v galerii
ODS: Naše zákony uspěly v anketě Zákon roku / ODS

„Úřady mají obíhat data, ne lidé. Proto jsme společně s dalšími kolegy v Poslanecké sněmovně prosadili zákon o právu na digitální službu, který občanům zaručí možnost elektronické komunikace s úřady. Ve své konečné podobně by to mělo fungovat podobně jako internetové bankovnictví, které je ve 21. století naprostým standardem,“ říká jeden z předkladatelů vítězné normy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Na druhém místě se umístil pozměňovací návrh, který stanovuje, že přijaté zákony budou vstupovat v účinnost pouze 1. ledna a 1. června a s každým zákonem bude zveřejněna také tabulka povinností, které s sebou norma nese. Návrh předložili Marek Benda a Martin Kupka. „Obrovským problémem českého právního řádu je nepřehlednost. Ti, kterých se přijaté zákony dotýkají, často nevědí, odkdy se podle nich musí řídit. Tato úprava tuto situaci alespoň částečně řeší, protože občané i podnikatelé se odteď můžou soustředit pouze na dva dny v roce,“ vysvětluje Marek Benda.

Právě Marek Benda byl předkladatelem dalšího velmi důležitého usnesení týkající se postoje WHO k Číně. Zahraniční výbor Sněmovny přijal usnesení, ve kterém výbor oceňuje Tchaj-wan za poskytnutou pomoc v souvislosti s epidemií COVID-19 a vyzývá vládu, aby se zasazovala o hlubší zapojení Tchaj-wanu v rámci WHO.

„Pokládám dění okolo Světové zdravotnické organizace a jejího poklonkování Číně za natolik absurdní, že jsem inicioval na zahraničním výboru přijetí usnesení na podporu našich přátel z Tchaj-wanu. Výbor ho schválil přesvědčivou většinou,“ říká iniciátor usnesení Marek Benda.

Textu usnesení zahraniční výboru:

  • oceňuje bezplatnou pomoc, kterou poskytl Tchaj-wan České republice i Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky v souvislosti s epidemií koronaviru;
  • Domnívá se, že Tchaj-wan může být úspěšným příkladem zvládání pandemie COVID-19 a že je třeba, aby byly jím použité principy široce zpřístupněny;
  • Pokládá za nezbytné, aby se na expertní úrovni zástupci Tchaj-wanu i v rámci Světové zdravotnické organizace podíleli na sdílení informací a zkušeností postupu proti pandemiím;
  • Vítá podepsání memoranda o porozumění mezi Českou ekonomickou a kulturní kanceláří Tchaj-pej na Tchaj-wanu a Tchajpejskou hospodářskou a kulturní kanceláří v České republice v boji proti COVID-19;
  • Žádá vládu, aby podpořila hlubší zapojení Tchaj-wanu do činnosti Světové zdravotnické organizace;

Zahraniční výbor pak vyzývá vládu České republiky, aby na Světovém zdravotnickém shromáždění prezentovala toto stanovisko za Českou republiku. Jak rychle a elegantně zatočit s koronavirem? Postup Tchaj-wanu udivuje celý svět.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu