Koronavirové orgie v Česku. Strašení občanů Covidem-19 by mělo skončit

Domácí 02. května 2020 | 10:02 — Ilona Cílková
Média vedou otrávenou a otravnou kampaň a děsí lidi, tak vidí současné informování o koronaviru řada odborníků, lékařů a ekonomů. V poslední době jsme svědky rozdmýchávání hysterie a eliminace odborných názorů.
Další 3 fotografie v galerii
Neustálé strašení u občanů vyvolává pocity úzkosti / Depositphotos

Média mají být svobodná, ale zároveň musí cítit odpovědnost, říká ekonom a analytik Karel Kříž. Mediální situaci kolem koronaviru pak v rozhovoru pro Reflex označil jako blamáž. Proč?

„Protože to blamáž je. A s postupem času se bude jen prohlubovat. Jsme svědky mimořádně kampaňovitého rozdmýchávání hysterie – někdy i okřikování – i široké eliminace disentních odborných názorů, které se do kampaně nehodí a vybočují z momentálních oficiálních představ zkázy. Nemluvě o rétorice: „Boj s koronavirem“, „mobilizace sil“, „uzavření hranic“, „válka“.

Jak ekonom uvádí V Česku denně zemře na různé choroby nebo jenom tak stářím 305 osob. „Opakuji: Denně. A s koronavirem u nás z těch tří stovek, tedy rozumějme si přesně: s koronavirem, nikoli na koronavirus, umírá tak šest až sedm lidí za den. Podle svědectví lékařů jde v naprosté většině případů, ne-li dokonce výlučně, o lidi, kteří mají více chorob a vysoké stáří a v nejbližší době by na ně bohužel zemřeli tak jako tak. Přes všechny problémy v některých západních metropolích nelze říct, že by v posledku tento virus byl více život ohrožující než běžná chřipková epidemie.

Máme za sebou čtyři měsíce koronaviru a v celosvětovém měřítku i u nás doma je ve srovnání s běžnou chřipkou poměr zemřelých s tímto onemocněním sotva 1:5. Dvacet procent. Tedy humbuk. Roztleskávaný humbuk, jenž nás všechny přijde draho. A to i v podobě skutečných četných úmrtí lidí, kteří by nezemřeli, pokud by zdravotnictví teď fungovalo normálně, úmrtí na různé záněty, sepse, od zubů po slepé střevo.

Podle Kříže jen v České republice může jít o 30 miliard korun týdně. To zatím dohromady za sedm týdnů dělá kolem 200 miliard. Tyto peníze budou nakonec chybět i ve zdravotnictví. Skoro celý „Západ“ je předlužen, a pokud si někdo z laiků myslí, že se z toho „vypnutí“ ekonomiky rychle vylížeme, že si prostě bez okolků natiskneme peníze, je na omylu, uvádí Kříž.

Podle Kříže nesou velkou vinu média. Téměř vůbec si nekladou důležité otázky. Jedou jen otravnou a otrávenou kampaň a děsí lidi. Celý koronavirus je jenom nafouknutá bublina, vlnka proti níž je i běžná chřipka, natož rakovina, třicetimetrovým tsunami. Čísla hovoří jasně. Média spoluvytvářejí konkrítní atmosféru v zemi a v případě koronaviru se to děje extrémní silou. Běžný člověk nemlže uplatnit svoji vlastní zkušenost a není schopen odhadnout nutnou míru obrany.

Média mají být svobodná, ale zároveň musí cítit odpovědnost. „Veřejnoprávní média mají peníze z daňových poplatníků, nikdo je pořádně neřídí a na ničem normálním jim vlastně nezáleží, natož na prosperitě jejich diváků a posluchačů. Je jim to jedno, protože žijí sama sebou, svými zájmy a peníze z lidí nějak vytlučou. Veřejnoprávní média tak občas vedou kampaně proti svému národu, protože mají pocit, že jich se to netýká a účet platit nebudou." Televizní a rozhlasové poplatky by podle Kříže měli klesat a stoupat podle skutečného hrubého domácího produktu. Aby si na Kavčích horách uvědomili, co vlastně dělají. Svět se zbláznil a šířit neúměrný strach je hloupé, tvrdí profesor Jan Žaloudík.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu