Vláda se nechová fér. Ať se omluví a odejde, říká Miroslav Kalousek

Domácí 26. dubna 2020 | 17:24 — Ilona Cílková
Po skončení nouzového stavu by se podle poslance TOP 09 Miroslava Kalouska měla vláda omluvit a odejít. Řekl to v diskuzním pořadu Partie televize Prima kvůli rozsudku Městského soudu v Praze.
Podle Miroslava Kalouska by vláda měla přijmout zodpovědnost / TOP 09

„Byl to skutečně mimořádný amatérismus, nejprve vláda jela podle krizového zákona, poté, aniž by o tom někoho informovala, přešla pod zákon o ochraně veřejného zdraví,“ řekl Kalousek s tím, že by vláda měla přijmout zodpovědnost. 

„Že se dějí dílčí chyby, je třeba připustit, žádná vláda takové situaci nečelila,“ řekla jeho oponentka Maláčová. Dodala, že zachránili svými rozhodnutími tisíce životů a zdůraznila, že soud zpochybnil právní rámec omezení, ne samotná opatření.

„Já si myslím, že vláda zpanikařila, začala se bát žalob o náhradu škody, které v krizovém zákoně jsou, a snažila se to nahradit jiným právním režimem,” řekl Kalousek a dodal, že tomu se však dalo předejít nabídnutím rozumné spolupráce podnikatelům.

Podle Kalouska se tato tahle vláda nechová k podnikatelům fér, protože nechce přiznat například spoluúčast na fixních nákladech. Jde o náklady, které podnikatelé mají i po zavření provozoven, tedy například nájem. Podle Kalouska by je měla vláda kompenzovat nejméně z čtyřiceti procent, jinak řada drobných podnikatelů zkrachuje.

Již dříve Kalousek upozorňoval, že vláda vede s živnostníky válku. „Na to, aby mohla ekonomika akcelerovat, tak musí malé a střední firmy přežít. Především živnosti s velkými fixními náklady, jsou téměř v bezvýchodné situaci,“ řekl. Program Pětadvacítka, tedy 25tisícové příspěvky pro OSVČ, podle něj těžko pomohou například tomu, kdo musí platit stotisícové nájemné. Chtěl by proto, aby stát živnostníkům na tyto výdaje také přispěl. „Pokud jim nepřispějeme na nájmy, tak spousta provozů neotevře a my je nenávratně ztratíme pro českou ekonomiku. A oni jsou nadějí budoucnosti – to nesmíme dopustit,“ míní Kalousek.

K prodloužení nouzového stavu je podle Kalouska poslanecký klub TOP 09 zdrženlivý. „Nevíme, jestli chceme dát do rukou takové pravomoce vládě, která lže svým občanům,” řekl Kalousek. Za změnou názoru na promořování obyvatel může být něco jiného, obává se Kalousek.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu