Svět se zbláznil a šířit neúměrný strach je hloupé, tvrdí lékař

Domácí 20. dubna 2020 | 12:35 — Ilona Cílková
Představa smrtícího viru, který zachvátil planetu, začíná pokulhávat. Zajímavý projev přednesl na čtvrtečním jednání Senátu Parlamentu České republiky Jan Žaloudík, lékař, profesor a někdejší ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně.
Tajemný virus děsí víc než rakovina / Pixabay

„Svět se maličko zbláznil a medicína zůstává ve vleku. O medicínu tady ani moc nejde a půjde o ni čím dál míň. Většina z vás měla na střední škole biologii, a tam vás učili o křivce růstu, Gompertzově křivce, podle toho se vyvíjí v životě sexuální aktivita, ambice představitelů, růst hrabošů, růst kvasinek, ale i infekce, epidemie,“ otevřel svůj příspěvek profesor Žaloudík. „Osmdesát lidí u nás denně bez »fanfár« umírá na rakovinu, ale svět i Česká televize blázní z koronaviru. Šířit neúměrný strach je hloupé,“ řekl ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Čtvrteční vystoupení pana profesora mělo na sociálních sítích obrovský úspěch. Jeho samotného to překvapilo. „Nemyslel jsem si, že občané až tolik sledují senátní jednání. K volbám do senátu chodí necelá pětina občanů. Pan prezident veřejně navrhoval loni v říjnu jako hlavní prostředek k vylepšení demokracie u nás zrušení senátu. Pan premiér láskou k Senátu rovněž netrpí a často se nechá v Senátu spíše zastoupit. Tak jsem si ani nemyslel, že vzbudí pozornost, o čem si tam povídáme. Asi že koronavirová perestrojka je zajímavé téma, tak i Senát táhne."

Podle senátora svět blázní. „Forma a intenzita neúměrná realitě vyděsí i válečné hrdiny. Navykl jsem si, že se má šířit při zdravotních ohroženích, tedy i v onkologii kde přes 40 let pracuji, spíše klid a naděje. Šířit strach není moc etické, byť snadné. Šířit neúměrný strach je navíc hloupé, kontraproduktivní.

„Máme naprosto přesná data o naprosto nepřesných definicích. ÚZIS a pan profesor Dušek hned v prvních dnech nastavili software, kde je naprosto jasné, kolik máme lůžek a nemocných na ARO. Nám je v zásadě jedno, kdo pochrlává, kdo se doma přes čaj propije ke zdraví. Nám jde o ty, a to jsou desítky, případně nějaká stovka, kteří projdou špitálem, aby nám je nezahltili. To se neděje. Rezerva je tam v současné době obrovská. Jak na ventilátorech, tak v tom ostatním. Kdo někdy vypisoval úmrtní oznámení, tak ví, že je tam základní příčina onemocnění, bezprostřední příčina, komorbidity. Většina našich starších pacientů, seniorů, k nimž já se blížím a taky tak jednou umřu, končí na nějakou formu zápalu plic – nemusí to být virová, ale kterákoli jiná pneumonie. A jenom bych upozornil. Česká televize se samozřejmě zbláznila. Ta se naprosto zbláznila. Dělá čtyřiadvacetihodinový speciál na koronavirus,“ prohlásil zostra.

Jaký názor má profesor na postupnou imunizaci? Podle něj nejen Česko, Morava i Slezsko jsou již průběžně touto variantou koronavirů i jinými viry úspěšně promořovány. Věřit bychom měli imunitním mechanismům zdravého organismu, bez nich bychom nepřežili ani týden. Aktivně pomáhat musíme jen nemnohým s komplikovaným průběhem, oslabenou imunitou a průvodními chronickými nemocemi. Vlastní imunitě věříme ostatně stále, a to i když se o virech a bakteriích v detailech nemluví a nejsou jimi zahlcena média jako nyní. „A nejsem si jist, že viry nějak respektují naše momentální politické hranice států, soustátí, aliancí a paktů, že znají rozdíl mezi pendlováním kousek přes státní hranici, sice bezhraničním, ale delším na trase Brno-Praha nebo každodenním na lince metra," uzavírá senátor Žaloudík. Koronavirus překvapuje. Na mladé lidi působí jinak, než se předpokládalo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu