Hrozí nám druhá vlna pandemie, varuje epidemiolog

Domácí 17. dubna 2020 | 06:54 — Ilona Cílková
Odborníci se shodují, že nekontrolovanému šíření nemoci covid-19 se podařilo zabránit tvrdými restrikcemi. Kdyby se uvolnila pravidla příliš brzy, mohla by se roztočit spirála, kterou by se protiepidemická opatření natáhla nejméně do podzimu.
Stále ale ještě nemáme vyhráno / Pixabay

Česko zareagovalo všas na rozdíl od Itálie. Stále ale ještě nemáme vyhráno. „Druhá vlna nákazy, i když možná ne tak silná, stále ještě může přijít,“ říká pro Blesk epidemiolog Rastislav Maďar. Lidé podle něj mají ještě chvíli vydržet, aby se nespustila katastrofa.

Lékař přiznává, že současné tempo uvolňování restrikcí se někomu může zdát pomalé, ale pro epidemiology je naopak příliš rychlé a mají všichni těžké spaní. „Kdybychom to tady velmi odvážně pustili, tak se nám tady roztočí spirála a bude se to natahovat do září, nebo ještě později a až potom bychom mluvili o obrovských ztrátách,“ zmínil. Pak by mohly například ve zdravotnictví chybět prostředky na léčbu některých nákladných diagnóz mimo koronavirus.

Jako velmi rizikový obor vidí kadeřnictví. „Kadeřnice vstupuje do velmi blízké vzdálenosti k tomu člověku na někdy hodinu,“ řekl odborník. Každá z desítek tisíc českých kadeřnic pak může nakazit velké množství lidí. Stejně tak bazény a wellness centra přijdou na řadu později než jiné provozy.

Opatření týkající se škol podle Maďara nebyla problém. „My jsme s panem ministrem Plagou a s jeho týmem našli, já myslím, tu zlatou střední cestu,“ řekl za epidemiology. Ti chtějí rozvolňovat, ale tak, aby vytvářeli bariéru směrem k rizikové skupině pedagogů, tedy starších nebo chronicky nemocných. Ti mají možnost vzdálené výuky z domu.

U žáků platí, že čím mladší, tím menší riziko závažného průběhu nemoci. „Ty rizikové, například s oslabenou imunitou nebo s cukrovkou ve školách nechceme, kvůli jejich zdraví,“ dodal Rastislav Maďar s tím, že navíc musí být zajištěno, že žák je doma izolovaný od prarodičů. Vstup do škol bude podmíněný podpisem čestného prohlášení rodičů, že dítě splňuje dané podmínky.

Že svět nemá zdaleka vyhráno, ukazují čísla z Asie. Čína tento týden oznámila nejvíce nově nakažených koronavirem za pět týdnů. Přibylo jich 108. Většina nových případů byla zjištěna u lidí, kteří se do Číny vrátili ze zahraničí. Nejproblematičtější je pak provincie Chej-lung-ťiang na severovýchodě Číny, která sousedí s Ruskem. Jak rychle a elegantně zatočit s koronavirem. Postup, který udivuje celý svět.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu