Vyhráno nemáme. Virus se chová nepředvídatelně a mění kabát

Domácí 14. dubna 2020 | 08:22 — Ilona Cílková
WHO oznámila, že prošetřuje případy, kdy někteří pacienti postižení nemocí covid-19 byli na základě testů označeni za vyléčené, ale později se u nich koronavirus opět prokázal. Tamní zdravotnické úřady předpokládají, že tito lidé nebyli znovu infikováni, ale virus v jejich těle se nejspíše reaktivoval.
Další 1 fotografie v galerii
Stále častěji se mluví se o reaktivaci viru / Pixabay

„Jsme si vědomi zpráv o osobách, které byly za použití PCR (polymerázové řetězové reakce) testovány negativně na covid-19 a pak po několika dnech znovu pozitivně,“ uvedla WHO v prohlášení. „Jsme v úzkém kontaktu s našimi klinickými experty a tvrdě pracujeme na tom, abychom získali více informací o těchto jednotlivých případech. Je důležité se ujistit, že při odběru vzorků pro testy možných pacientů jsou řádně dodrženy všechny postupy,“ dodala organizace.

Podle doporučení WHO je pacient považován za vyléčeného, pokud dva po sobě jdoucí testy v rozmezí nejméně 24 hodin koronavirus v těle nezjistí. Na základě dosavadních studií trvá u lidí s mírnou formou nemoci klinické vyléčení asi dva týdny od doby, co se u nich objevily symptomy.

„Jsme si vědomi, že někteří pacienti jsou PCR pozitivní poté, co se klinicky uzdraví. Potřebujeme ale systematický sběr vzorků od uzdravených pacientů, abychom lépe porozuměli tomu, jak dlouho trvá, než se aktivního viru zbaví,“ dodala WHO s poukazem na to, že covid-19 je nové onemocnění.

Důvod opětovné pozitivity některých pacientů v Jižní Koreji, kteří dříve byli označeni za negativní, jasný není. Tamní zdravotnické úřady nevylučují reaktivaci viru. Někteří odborníci se také domnívají, že na vině mohou být chybné testy, jiní experti uvedli, že pacienti mohou stále v těle mít zbytky viru, aniž je ohrožuje na zdraví a aniž jsou infekční.

Na to, že virus se chová velmi nepředvídatelně již delší dobu upozorňuje lékařka Soňa Peková. Ta rovněž varuje, že vyhráno zdaleka nemáme. Podle ní musíme testovat, vědět, kde se ten virus pohybuje, pochopit jeho projevy, sbírat data, protože nic podobného jsme tu dosud neviděli. A vysoká schopnost mutovat je zjevně špatnou zprávou i pro vývoj vakcíny. 

Diskutabilní je to i s kolektivní imunitou, tedy vytvořením účinných protilátek v populaci. Virus může obrazně řečeno měnit kabát. Poprvé přijde v červeném a my ho porazíme. On ale pak zmutuje, přijde v modrém kabátě, ten už nepoznáme a musíme si vytvořit protilátky od nuly.

Shrnuto a podtrženo. Máme proti sobě nevyzpytatelného soupeře, se kterým si zatím moc nevíme rady. Za změnou názoru na promořování obyvatel může být něco jiného, obává se Kalousek.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu