Tuzemský průmysl čeká nejčernější rok v dějinách novodobé ČR

Domácí 01. dubna 2020 | 15:23 — Ilona Cílková
Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v březnu zhoršily z měsíce na měsíc nejvýrazněji od krizového roku 2009. Na vině je pochopitelně pandemie nemoci Covid-19, která ochromuje českou i mezinárodní ekonomiku.
Český průmysl se propadne letos až o dvacet procent / Pixabay

Za zmínku ale stojí, že zhoršení podmínek v německém zpracovatelském průmyslu nebylo v březnu zdaleka tak výrazné jako v tom českém. Příslušný německý ukazatel, který tak jako v ČR sestavuje společnost Markit, vykázal v březnu hodnotu 45,4 bodu, zatímco ten český 41,3 bodu. V obou případech je hodnota ukazatele nižší než 50, což značí zhoršování podmínek z měsíce na měsíc, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

Český údaj je ovšem výrazně nižší než ten německý, což právě značí, že zhoršování podmínek v českém zpracovatelském průmyslu bylo rychlejší a závažnější než v tom německém. Rozdíl obou ukazatelů je nejvyšší za celé období od srpna 2017, což svědčí o tom, že dopady koronavirové nákazy zasáhly český průmysl nebývale silně dokonce i v porovnání s další zemí, která je nákazou těžce zasažena.

Na vyhodnocení úplnějšího dopadu nákazy na průmyslovou výrobu jak v Německu, tak v Česku je však třeba vyčkat, až budou k dispozici dubnová čísla, neboť například v ČR trvá nouzový stav od 12. března 2020, takže podstatná část březnové výroby nebyla situací kolem šíření nákazy ještě tak citelně ovlivněna, jak bude ovlivněna výroba dubnová.

Průmyslovou výrobu v ČR v letošním roce čeká mohutný propad, a to v rozsahu od patnácti do dvaceti procent. Ruku v ruce s tím se dostaví citelný pokles zaměstnanosti, který byl patrný částečně právě už v březnových číslech společnosti Markit – zaměstnanost klesla nejprudším tempem taktéž od krizového roku 2009. Bude ale hůř, předpovídá Lukáš Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu