Normální život v nedohlednu. Zákazy budou platit déle, než se čekalo

Domácí 18. března 2020 | 05:06 — Ilona Cílková
Kdy opadne globální pandemie? Čínský epidemiolog Čung Nan-šan, který se výrazně podílel na boji s virem SARS v roce 2002, předpovídá že v červnu. Ovšem za předpokladu, že všechny státy a jejich občané budou dodržovat drakonická opatření.
Epidemie nemoci Covid-19 a s ní spojená omezení mohou polevit až v létě / Pixabay

V Česku zažíváme opatření, které téměř nikdo nepamatuje. Zároveň si všichni klademe otázku, jak dlouho současný stav bude trvat. Experti mluví o tom, že epidemie nemoci Covid-19 a s ní spojená omezení mohou polevit až v létě. 

Podle čínského epidemiologa Čung Nan-šana globální pandemie opadne v červnu. „Doufám, že v Číně můžeme být z nejhoršího venku někdy v dubnu. Stále ale nevíme, co je důvodem, že se nemoc tak rychle a snadno přenáší z člověka na člověka. To je velký problém," uvedl pro agenturu Reuters. Čínská vláda o víkendu uvedla, že zpětné šetření potvrdilo nákazu koronavirem u jednoho muže již 17. listopadu. Epidemie tedy začala dříve než na začátku prosince, jak dříve úřady uváděly. V únoru Peking izoloval desítky milionů lidí v provincii Chu-pej, odkud se nákaza šířila.

Počet nemocných v Číně v posledních dnech klesá a epidemie je na ústupu. Čong v rozhovoru připustil, že místní úřady ve městě Wu-chan na začátku roku podcenily situaci. „Místní vláda, místní zdravotnické úřady nesou zodpovědnost za rozšíření viru. Neodvedly dobrou práci," tvrdí lékař.

Molekulární biolog a odborník na DNA diagnostiku z Masarykovy univerzity v Brně Omar Šerý řekl televizi DVTV, že očekává zlepšení situace během srpna. Podle něj ale nejde přesně předvídat, co se stane. „Virus mutuje, takže nevím, zda postupně nebude jeho infekčnost nižší. Ale může to být i naopak," říká biolog.

Potvrzuje, že děti nákazou příliš ohroženy nejsou, ale šíří ji. „Bezpříznakovými nositeli viru jsou děti a mladí lidé. Děti vylučují virus ve stolici dva až tři týdny po nákaze. Staří lidé jsou nejohroženější skupinou, ale děti jsou přenašeči, i když pro děti samotné, zdá se, ten virus nebezpečný není," popsal Šerý.

I z prestižního německého institutu zaznívá alarmující prognóza. Podle deníku Die Welt už může být v zemi reálně nakažených kolem 100 000 lidí. Noviny se odkazují na matematické modely, upozorňují ale, že jde o nejisté odhady a že realita závisí na místních okolnostech. Pro Německo klíčový Ústav Roberta Kocha pro kontrolu a prevenci nemocí v úterý zvýšil stupeň rizika pro zemi na vysoké a vyzývá k ještě přísnějším opatřením proti šíření nemoci, která by podle ředitele ÚRK Lothara Wielera mohla v krajním případě platit až dva roky.

Britští odborníci mezitím vypracovali zprávu pro Národní zdravotní službu (NHS), která vyznívá pesimisticky. Podle listu The Guardian, který z dokumentu některé části zveřejnil, bude Covid-19 řádit v zemi ještě rok a může se nakazit v nejhorším případě až osmdesát procent Britů. Velká Británie se v boji s koronavirem vydává jinou cestou než zbytek světa. Riskantní, nebo geniální plán?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu