Někteří Češi stále chytračí. A škodí tím všem

Domácí 16. března 2020 | 04:21 — Ilona Cílková
Někteří lidé stále nechápou podstatu a důvod mimořádných opatření. Epidemioložka Vilma Marešová v rozhovoru pro Českou televizi uvedla, že veškerá opatření jsou zbytečná, dokud je Češi nezačnou ve vlastním zájmu dodržovat a respektovat.
Aktuální hrozba je specifická tím, že lidský organismus tento virus nezná / Pixabay

Celoplošná karanténa pochopitelně vyvolává řadu emocí, ale je třeba pochopit, že se jedná jen o další krok, jímž chce vláda chránit bezpečnost vlastních obyvatel. Ti se často tváří tak, že s opatřeními chtějí spíše bojovat než je dodržovat.

„Já si myslím, že ty postupy od samého počátku jsou uspořádané a to je důležité. Veřejnost je informována, i když si myslím, že společnost zpočátku nebrala riziko zcela realisticky,“ řekla Marešová. „Lidé si říkali, že je zase někdo straší, a tak věc neřešili. Přitom každá pandemie je závažná, důležitá je v takových chvílích informovanost a dodržování těch nařízení. Jako člověka a lékaře mě rozčilovali lidi, kteří se vraceli vítězoslavně deset minut před půlnocí do Česka, jen aby nemuseli do karantény,“ popisuje Marešová.

Lidé se tvářili, že na vládu vyzráli a klasicky po česku přechytračili systém. A nejedná se jen o zákazy na hranicích. Když bylo rozhodnuto, že se zruší výuka ve školách, měli školáci zůstat doma nejen pro své bezpečí, ale i kvůli zdraví lidí, kteří by se od nich mohli nakazit. Výsledek? Školáci přijali zprávu o přerušení výuky jako pomyslné prázdniny a místo školních lavic se jich spousta přesunula do obchodních center. 

Někteří lidé informacemi o nemoci opovrhují jako něčím, co je má jen vyděsit a je podle nich jen uměle nafouknutá bublina. Jenže pak přibývá případů, kdy lidé roznášejí nemoc a ve chvíli, kdy se příznaky projeví u jejich známých či rodiny, zaznívá tradiční: „Ale já byl v pořádku, žádné příznaky jsem necítil.“ 

Každý den odborníci varují před tím, že nemoc mohou přenášet i lidé bez příznaků. Případně mohou mít lidé příznaky minimální,ale to neznamená, že virus nešíří. Důležité je dodržovat i ty úplně nejzákladnější věci, které nás vůbec nic nestojí. Záleží vždy na jednotlivcích, jak se budou chovat. 

Podle lékařky lidé neberou varování dostatečně vážně. Stejně tak jako v minulosti, kdy zde byly epidemie spalniček nebo chřipky. Aktuální hrozba je podle ní specifická tím, že lidský organismus tento virus nezná a není jasné, zda časem nebude napadat mimo dýchacích cest například střevní trakt. 

Vědci také netuší, jak se koronavirus zachová při oteplení v létě a zda to změní jeho vliv na náš organismus.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu