Trumpův zákaz cestování může ochromit ekonomiku

Domácí 13. března 2020 | 06:08 — Ilona Cílková
Trumpův zákaz cestování prudce oslabuje korunu. Se začátkem evropského obchodování včera dokonce skokově oslabila z úrovně kursu 25,80 až nad 26 korun za euro.
Zrušení letů by představovalo vážné ochromení ekonomiky / Pixabay

Ocitla se tak na absolutně nejslabší úrovni vůči evropské jednotné měně od 2. září 2019. Poprvé od té doby znehodnotila právě nad hranici 26 korun za euro.

Bezprostředním důvodem citelného oslabení české měny je rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zakázat většině Evropanů cesty do USA. Trhy se obávají, že tento krok, oznámený dnes nad ránem středoevropského času, znatelně zvyšuje riziko celosvětové recese v blízké době.

Zbavují se tak rizikovějších aktiv, mezi něž řadí právě i českou měnu. Investoři jsou díle znepokojení tím, že Trump navzdory slibu silných podpůrných opatření nakonec představil jen poměrné slabé kroky.

Denně se běžně mezi Evropou a USA uskuteční zhruba tři tisíce letů, přepraví se 600 tisíc osob. Zhruba 200 letů z uvedeného množství je mezi Británií a USA, které tedy by tolik omezeny být neměly. Trumpův zákaz se totiž nevztahuje na obyvatele Británie a Irska. Měsíčně se nad Atlantikem uskuteční zhruba sto tisíc letů mezi USA a Evropou.

Pokud více než 90 procent těchto letů bude nyní zrušeno, představuje to vážné ochromení nejen navázaných odvětví, jako je letecká přeprava a turistický ruch, ale pro význam, který transatlantická přeprava v globálním měřítku má, i celosvětové ekonomiky. (Dále čtěte: Itálie už je v recesi. A bude ještě hůř).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu