Špatná zpráva pro spolek Milion chvilek pro demokracii

Domácí 25. února 2020 | 08:10 — Ilona Cílková
Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo Babišovo ANO. Při protestech kritizoval spolek Babiše za nedodržování předvolebních slibů, střet zájmů nebo stíhání pro údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. A jak vidí jeho působení Češi?
Minulý rok Milion chvilek uspořádal na pražské Letné dvě demonstrace / Depositphotos

Demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii nepodporuje asi polovina Čechů, kteří jsou toho názoru, že svými protesty svých cílů nedosáhne, ukázal průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR CVVM.

Podporu protivládním protestům, jež iniciativa Milion chvilek v loňském roce pořádala, vyjádřilo podporu pouze 32 procent dotázaných, naopak 52 procent lidí demonstrace nepodporuje. Více než polovina Čechů si také myslí, že protesty nepřispějí k dosažení cílů Milionu chvilek. Zároveň si 52 procent dotázaných myslí, že vyjadřování svého názoru účastí na demonstracích je obecně důležité.

Podporu demonstracím Milionu chvilek vyjadřovali především mladí lidé do 30 let, lidé s vysokoškolským vzděláním a také dotázaní s dobrou životní úrovní. Podle politických preferencí mají protesty podporovatele častěji mezi voliči sněmovních opozičních stran ODS, TOP 09, Pirátů a STAN.

Naopak odpůrci demonstrací spolku jsou často lidé ve věku nad 45 let a se středním vzděláním bez maturity nebo vyučení. Podle politické orientace nepodporují demonstrace především voliči Babišova hnutí ANO a SPD.

Průzkum provádělo CVVM od 11. do 22. ledna. Zúčastnilo se ho 1 052 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let. Další sérii demonstraci v krajích zahájí Milion chvilek zahájí v úterý.

Dnes začne v Plzni další série protestů a veřejných diskusí Milionu chvilek. Budou se následně konat téměř každé úterý v dalších krajských městech a skončí velkou akcí 2. června v Praze. Spolek se chce při takzvané Štafetě pro demokracii pokaždé zaměřit na jeden celostátní problém, který se v daném kraji negativně projevuje. Zaznít tak mají témata politická, sociálně-ekonomická i ekologická.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu