Češi loni rekordně utráceli za alkohol, takřka 90 miliard korun

Domácí 13. ledna 2020 | 05:23 — Helena Malá
V roce 2018 utratili Češi za alkoholické nápoje rekordní sumu. Za pivo, víno a lihoviny dali při svých nákupech v obchodech celkem 85,9 miliardy korun, plyne z aktuálních údajů Eurostatu. V roce 2017 to přitom bylo 81,8 miliardy korun. Vzhledem k vývoji cenové hladiny v oblasti alkoholických nápojů a vývoji spotřebitelských tržeb v daném segmentu v roce 2019 lze předpokládat, že v loňském roce se útraty Čechů za alkohol přiblížily úrovni 90 miliard korun, tudíž překonaly rekord roku 2018.
Češi loni za alkohol utratili zhruba dvojnásobek toho, co v polovině 90. let / Depositphotos

Češi tak loni za alkohol utratili zhruba dvojnásobek toho, co v polovině 90. let, kdy se jejich výdaje za pivo, víno a lihoviny pohybovaly v tehdejších cenách kolem úrovně 45 miliard korun, jak dále plyne z dat Eurostatu.

"Od poloviny 90. let však klesl podíl výdajů za alkoholické nápoje na celkových spotřebitelských výdajích Čechů. V roce 1995 tento podíl činil 5,4 procenta, do roku 2008 pak poklesl na rovná tři procenta. Poté však došlo k jeho opětovnému navýšení, takže v roce 2018 činil 3,3 procenta," poznamenal ekonom Lukáš Kovanda.

Pokles podílu alkoholu na spotřebitelských výdajích, k němuž v posledním čtvrtstoletí došlo, lze podle něj jen zčásti připsat zdravějšímu životnímu stylu, kteří dnes Češi nepochybně vedou.

Mnohem více než v půli 90. let se dnes stravují v restauracích a hospodách. Vždyť loni utratili dle odhadu na základě dat Eurostatu v restauracích, hospodách a kavárnách rovněž rekordní sumu 175 miliard korun, tedy o 100 miliard korun více než ještě v roce 2000. Jejich výdaje za restaurace, hospody či kavárny tedy narůstají citelně rychleji než výdaje za alkoholické nápoje v obchodech. "Přitom lze předpokládat, že podstatnou část výdajů za alkohol, které by před čtvrtstoletím realizovali ještě v obchodu pro domácí spotřebu, dnes realizují právě v některém z veřejných stravovacích zařízení. Místo lahváče v obchodu na rohu si dnes zkrátka častěji než před čtvrtstoletím dávají ,jedno´ v restauraci," doplnil Kovanda.

Podíl alkoholu na celkových spotřebitelských výdajích Čechů je přitom stále jeden z nejvyšších v celé Evropské unii. Čechy předčí jen pobaltské národy. Estonci v roce 2018 dávali na alkohol pět procent svých spotřebitelských výdajů, Lotyši 4,5 procenta a Litevci 3,7 procenta. Pak už následují Češi – společně s Poláky – s uvedeným podílem 3,3 procenta.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu