ČOI na českém trhu objevila hračku plnou olova, která představuje riziko pro životní prostředí

Domácí 09. ledna 2020 | 07:12 — Helena Malá
Česká obchodní inspekce zjistila, že na českém trhu je hračka, která představuje riziko pro životní prostředí. Jde o hračku Letadlo Funny Plane Arioso music. Kontrola odhalila, že hračka je plná olova.
V této hračce bylo mnohonásobně více olova, než je povoleno / ČOI

Česká obchodní inspekce objevila na trhu plastovou hračku na baterie - letadlo, ve kterém sedí zvířátka. Hračka vydává světelné a zvukové efekty. Je napájena bateriemi 3 x AA, není vhodná pro děti do 3 let a je prodávána v kartonové krabici.

"Česká obchodní inspekce zjistila příčinu nebezpečnosti, kdy zkoušky provedené odbornou laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice (2011/65/EU – RoHS). Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova, a to až na hodnotu 72,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí," konstatoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

ČOI také zjistila další závady. K hračce nebyl přiložen návod na použití obsahující bezpečnostní informace a pokyny pro bateriové hračky v českém jazyce ani v jiném jazyce. Piktogram nevhodné pro děti do 3 let nebyl doplněn stručným popisem druhu nebezpečí v českém jazyce, které si vyžaduje toto omezení. Na hračce ani na obalu navíc nebyla uvedena identifikace výrobce.

"Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu vydala zákaz distribuce a stažení výše jmenovaných výrobků z trhu nebo z oběhu. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu RAPEX na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR," dodal Jiří Fröhlich.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu