Dosáhnout na bydlení bude opět složitější, hypotéky zpřísní a nemovitosti zdraží o 5 procent ročně

Domácí 02. ledna 2020 | 08:21 — Helena Malá
Podmínky pro poskytování hypoték se budou v roce 2020 spíše dále zpřísňovat. Informoval o tom přední český ekonom Lukáš Kovanda.
Podle ekonomů je pravděpodobné, že banky už nebudou nabízet devadesátiprocentní úvěr na bydlení, ale jen sedmdesátiprocentní / Depositphotos

Pravděpodobně ve druhé polovině příštího roku Česká národní banka vydá doporučení, které bude znamenat, že klienti se mohou dočkat od banky financování pouze ve výši 70 procent, zatímco nyní si berou úvěr v některých případech až do výše 90 procent hodnoty nemovitosti.

"Například v Praze to bude znamenat, že na běžný byt pro mladou rodinu bude třeba mít našetřeno až kolem dvou milionů korun, aby vůbec byla šance získat hypotéku. A tím se sníží dostupnost vlastnického bydlení, přitom hypotéky zůstanou nadále poměrně levné, tj. s nízkými úroky," konstatoval Kovanda.

Ceny nemovitostí jsou nyní poměrně vysoko, ale možnosti financování jsou ještě poměrně atraktivní vzhledem k tomu, co přijde.

Některé nemovitosti mohou výhledově zlevnit, například panelové byty na periferiích měst. "Ale na to, aby začaly zlevňovat nemovitosti v atraktivních lokalitách, by byla zapotřebí velká krize, která se zatím nechystá. Ceny nemovitostí budou růst v příštích letech v průměru kolem pěti procent ročně," dodal Lukáš Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu