V lednu mnoha domácnostem výrazně zdraží voda. Mohou však i ušetřit

Domácí 04. prosince 2019 | 07:32 — Helena Malá
V lednu se mnohé české domácnosti musejí připravit na cenový náraz, na který nejsou zvyklé. Výrazně jim „zdraží voda“, resp. vodné a stočné. Často si připlatí o čtyři a šest procent více než ještě letos v prosinci. V takovém rozsahu vodné a stočné celorepublikově zdražovalo naposledy v krizovém roce 2013.
Od ledna si mnohé domácnosti výrazně připlatí za vodu, půjde o největší zdražení od roku 2013 / Depositphotos

V příštím roce však dojde od května k přeřazení vodného a stočného mezi položky, které jsou zdaňovány desetiprocentní sazbou DPH. Snížení DPH na vodné a stočné ze stávajících patnácti procent tak v některých oblastech vodu zlevní zase na letošní úroveň, někde bude dokonce levnější, jinde ovšem zůstane dražší.

„Každopádně minimálně v prvních čtyřech měsících roku si za vodu výrazně připlatí třeba Pražané. Těm od ledna vodné a stočné zdraží meziročně o 4,9 procenta. Zdražení tak pokryje nejen inflaci, ale také – z části – výdaje na investice do vodovodní infrastruktury, která je v metropoli historicky podfinancovaná,“ podotkl přední český ekonom Lukáš Kovanda. O přibližně šest procent zdraží od ledna vodné a stočné Brňanům. V menším rozsahu, o 2,4 procenta, se zvýší cena vodného a stočného v Olomouci. O čtyři procenta zdraží vodné a stočné obyvatelům Trutnova. Zdražování vody neuniknou ani odběratelé v Ústeckém nebo Libereckém kraji. Ti od ledna zaplatí meziročně o takřka čtyři procenta více. Zdražovat se bude na dalších místech republiky, mnohde se teprve o rozsahu zdražení jedná.

„Kromě inflace a nutnosti investic do zastaralých vodovodních řadů odráží růst vodného a stočného obecný vzestup mezd napříč ekonomikou, které pochopitelně rostou i vodohospodářům, nebo energií typu elektřiny. Jak růst mezd, tak právě elektřiny letos citelně převyšuje obecnou inflaci,“ vysvětlil Kovanda.

Cena vody, přesněji tedy cena vodného a stočného, představuje výši platby za dvě základní služby. Zaprvé, za přivedení vody z nádrže nebo vrtu do úpravny a následnou výrobu vody pitné a její rozvedení do statisíců objektů. A poté její odvedení v podobě odpadní vody, vyčištění a vypuštění zpět do přírodního koloběhu. Například k provozu vodních čerpadel je zapotřebí elektrické energie, pročež zdražení vodného a stočného zrcadlí právě i probíhající citelný růst cen elektřiny. Ta letos domácnostem zdražuje kolem deseti procent, v příštím roce jim zdraží kolem pěti procent.

Domácnosti mohou šetrnější spotřebou vody ušetřit tisíce korun ročně. Vanu lze pro potřeby koupele naplňovat třeba jen do poloviny. Lze pořídit úspornou sprchovou hlavici s třeba i poloviční spotřebou vody oproti hlavici běžné. Moderní toaleta zase umožňuje dvojí splachování s úspornějším průtokem – jen tak může domácnost ušetřit tisíce korun ročně. „Desítky litrů vody lze ušetřit při jediném praní v moderní pračce v porovnání s pračkou starší. Podobného efektu lze docílit s moderní myčkou v porovnání s myčkou dřívějšího data výroby,“ uzavřel Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu