Nová desetiletá smlouva s Českými drahami garantuje víc vlaků

Domácí 30. listopadu 2019 | 08:28 — Helena Malá
Ministr dopravy Vladimír Kremlík včera podepsal novou desetiletou smlouvu o veřejných službách s Českými dráhami. Byl tak dovršen proces dojednávání nových podmínek zajišťování veřejných služeb.
Nová smlouva s Českými drahami zajišťuje provoz na 6 expresních a 13 rychlíkových linkách / Depositphotos

Nová smlouva zajišťuje provoz na 6 expresních a 13 rychlíkových linkách. I na základě úspor zajištěných porovnáním nabídek na jiných provozních souborech bylo možné sjednat na stávajících linkách více vlaků a zavedení nových přímých spojení, např. Praha – Třeboň – České Velenice. Celkový rozsah dopravy bude oproti stávajícímu jízdnímu řádu navýšen o 7,6 %.

„Na základě nové smlouvy po Českých drahách vyžadujeme vyšší kvalitu dopravních služeb. Smlouva stanoví konkrétní termíny, do kdy musí být vlaky dovybaveny infomačními systémy, zásuvkami i wifi připojením a zavazuje dopravce pořizovat nové vlakové soupravy a modernizovat ty stávající,“ řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Přímo ve smlouvách o veřejných službách jsou nastavena přísná pravidla pro přepravu osob se zdravotním postižením, například zajištění vyškoleného personálu, zpřístupnění webových stránek pro osoby se zrakovým a sluchovým postižením nebo umožnění nákupu jízdního dokladu pro zdravotně postižení ve vlaku bez přirážky. Smlouva dále podrobně vymezuje požadavky na zajištění služeb ve stanicích a základní pravidla spolupráce při využívání systému jednotného tarifu.

Ze strany státu tak bude spolufinancovaný provoz dálkových vlaků, který by v potřebném rozsahu a kvalitě dopravci na komerčním základě nezajistili. Oproti předchozí smlouvě jsou všechny finanční i provozní modely rozděleny podle jednotlivých linek; bude tedy zřejmé, s jakou finanční kompenzací ze státního rozpočtu jsou jednotlivé linky provozovány.

Doba platnosti smlouvy je u jednotlivých linek odlišná. Některé provozní soubory ji mají nastavenu  do roku 2029. U dalších linek bude plnění v souladu s harmonogramem otevírání trhu postupně ukončováno, aby se následně v souladu s Evropským právem řešil výběr nového dopravce.

Samotná smlouva bude v nejbližších dnech zveřejněna v registru smluv.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu