Vládě se stále nedaří hospodařit dle představ

Domácí 04. listopadu 2019 | 11:43 — Ilona Cílková
Státní rozpočet skončil k konci října ve schodku zhruba 19,6 miliardy korun. Jedná se o první říjnový schodek od roku 2015. Loni státní rozpočet ke konci října hospodařil s přebytkem zhruba 5,7 miliardy korun.
Státní rozpočet vykázal nejhorší říjnový výsledek od roku 2015 / Archiv

Vládě se stále nedaří hospodařit dle představ, byť oproti uplynulým měsícům se situace například v oblasti inkasa DPH mírně zlepšila, komentoval situaci český ekonom Lukáš Kovanda. Na vině je prý pomalejší ekonomický růst, než s jakým vláda počítala, a loňské rozsáhlé plošné přidávání na platech a důchodech.

„Do hospodaření státního rozpočtu výrazně promlouvají prostředky z fondů EU. Loni v prvním pololetí přišlo z rozpočtu EU ještě posledních více než dvacet miliard korun vztahujících se k programovému období let 2007 až 2013. Tyto peníze letos chybí,“ sdělil Kovanda s tím, že Česká republika naopak zrychluje čerpání evropských peněz, aby před koncem běžícího programového období v příštím roce stihla vyčerpat uspokojivou část sumy přidělené pro programové období let 2014 až 2020. S rychlejším čerpáním se pojí nutnost navyšování výdajů na předfinancování, přičemž meziročně toto navýšení převyšuje 13 miliard korun, a činí tak 16 procent. „Po očištění o vliv evropských peněz je letošní říjnový schodek o přibližně 13 miliard korun hlubší než podobně očištěný výsledek za prvních devět měsíců loňského roku,“ doplnil Kovanda.

Meziročně stát na daních a odvodech vybírá o 6,6 procenta více než loni, což odpovídá zhruba 69 miliardám korun. „Jedná se o zhoršení oproti plnění z konce srpna, kdy meziroční navýšení příjmu rozpočtu z daní a odvodů činilo 7,1 procenta. Je ovšem stále patrný tlak citelného loňského plošného přidávání státním zaměstnancům a také tlak navyšování důchodů,“ uvedl Kovanda. Navýšení rozpočtových výdajů je za deset měsíců roku meziročně více než desetiprocentní, zatímco vláda za celý rok počítá s navýšením o zhruba 9,6 procenta. „Navíc zatím za plánem zaostává inkaso DPH. Vláda počítá, že za letošek vybere na DPH o bezmála sedm procent více peněz než loni, avšak za období od ledna do října vybrala na této dani meziročně pouze o 4,4 procenta více. Důvodem je zčásti horší makroekonomický výkon, než s jakým vláda počítala,“ doplnil Kovanda.

V posledních dvou měsících roku je podle Kovandy třeba „tradičně“ počítat s dalším zhoršením výsledků jednotlivých měsíčních plnění rozpočtu. Výsledné saldo by se mělo pohybovat ve schodku 35 miliard korun, a tedy „se vejde“ do rozpočtovaného schodku 40 miliard.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu