České republice hrozí dopravní kolaps

Domácí 25. října 2019 | 04:00 — Ilona Cílková
Pokud nezačnou malí dopravci fungující v režimu předplaceného mýtného rychle plnit svou povinnost registrace a vyzvednutí nové palubní jednotky, hrozí na začátku prosince České republice dopravní kolaps. Informovalo o tom Ministerstvo doprav ČR.
Ministr dopravy Vladimír Kremlík se obává dopravního kolapsu / Česká televize

Zatímco mezi velkými dopravci v režimu post-paid provedla potřebnou registraci již polovina subjektů, u malých dopravců v pre-paid režimu tak učinilo jen 5 procent povinných. Celkem je v systému po čtyřech týdnech od spuštění registrací zaevidováno 82 tisíc vozidel.

Registraci do nového mýtného systému v režimu pre-paid (předplacené mýtné) si osobně vyzkoušel na pražské pobočce Hospodářské komory ČR ministr dopravy Vladimír Kremlík. Registrace jednoho vozidla a úhrada vratné kauce za palubní jednotku mu zabrala necelé čtyři minuty.

„Systém registrací na obchodních místech je jednoduchý a rychlý. I proto apeluji na dopravce, aby déle nečekali a zajistili si nové palubní jednotky co nejdříve. S podobnou výzvou se obrátím ještě v tomto týdnu na ministry dopravy v zemích, kde mají prozatím dopravci o registrace jen minimální zájem,“ uvedl Vladimír Kremlík.

Obavy z nedostatečného zájmu o registrace má CzechToll zejména u dopravců z Polska. Ti mají aktuálně ve svých vozidlech přibližně 117 tisíc tuzemských palubních jednotek. Do nového systému však prozatím registrovali pouze 15 tisíc vozidel. I proto posílil již na konci minulého týdne CzechToll v Polsku informační kampaň nad rámec původního rozpočtu. Z pohledu statistik prozatím nejlépe plní povinnost registrace dopravci z České republiky (zaregistrováno 41 tisíc vozidel) a ze Slovenska (8 tisíc vozidel).

„Pokud si malí dopravci nezačnou ve velkém vyzvedávat nové palubní jednotky, na přelomu listopadu a prosince stráví zbytečně hodiny času ve frontách. Rád bych všechny dopravce ještě jednou ujistil, že bude systém spuštěn navzdory právním sporům a registraci není radno odkládat. Dopravcům zbývá jen několik málo týdnů, aby si zajistili novou palubní jednotku bez zbytečného stresu a čekání ve frontách,“ uvedl Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll.

S ohledem na očekávaný nápor dopravců na přelomu listopadu a prosince zajistil CzechToll ve spolupráci s provozovateli obchodních míst posílení personálních kapacit tak, aby bylo možné odbavit co nejvíce dopravců. Přesto doporučuje dopravcům, aby se co nejdříve registrovali, uhradili vratnou zálohu za palubní jednotku a připravili její instalaci ve vozidle. Maximální podporu procesu registrací poskytla také Hospodářská komora ČR.

„Přes 15 specializovaných pracovišť Hospodářské komory bylo prozatím registrováno XY vozidel. Od našich pracovníků získají dopravci nejen veškeré informace, ale mohou si u nás pořídit i instalační sady pro pevné připojení palubní jednotky ve vozidle. Velkým benefitem je možnost rezervovat si konkrétní čas návštěvy a vyhnout se tak jakémukoli čekání,“ doplnil Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

Registrace vozidel je možná na více než 200 obchodních místech, na 15 vybraných pobočkách Hospodářské komory, prostřednictvím vydavatelů tankovacích karet nebo online na www.mytocz.eu. V případě online registrace obdrží dopravce novou palubní jednotku po úhradě vratné kauce poštou (zaslání zdarma platí při odeslání v rámci České republiky, do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu