Další dobrá zpráva pro české řidiče

Domácí 22. října 2019 | 04:04 — Ilona Cílková
Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu mírně klesly. Benzín zlevnil o sedm haléřů a prodává za 32,48 koruny za litr, nafta zlevnila o devět haléřů na 31,95 koruny za litr.
Benzín v Česku zlevňuje i díky brexitu / Pixabay

V příštím týdnu se přitom řidiči v Česku dočkají dalšího zlevnění pohonných hmot, opět v rozsahu pěti až deseti haléřů na litr. České řidiče může těšit i to, že benzín je momentálně v Česku levnější než v okolních zemích, s výjimkou Polska. V Německu, Rakousku, na Slovensku i v Maďarsku vyjde benzín řidiče v průměru dráž než v Česku. Nafta je pak dražší v Německu, Rakousku i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku ale vyjde levněji.

Do tuzemských cen pohonných hmot se totiž s obvyklým zpožděním dvou až tří týdnů promítá zlevňování ropy na světovém trhu. K němu došlo v důsledku uklidnění situace v Saúdské Arábii, jejíž největší ropná zařízení se v polovině minulého měsíce stala terčem historicky bezpříkladných útoků. 

Závažnější výpadek v dodávkách ropy největšího světového exportéra nenastal, ač se jej v panice bezprostředně po útocích mnozí obávali. Rijádu se podařilo ještě do konce září dodávky zcela obnovit.

Cenu ropy kromě uklidnění blízkovýchodní situace drží dole také obava z celosvětového ekonomického útlumu. Mezinárodní měnový fond prognózuje, že globální hospodářství letos poroste nejpomaleji od světové finanční krize před deseti lety. Důvodem je hlavně nejistota způsobená obchodní válkou USA a Číny a dalšími faktory typu hrozby tvrdého brexitu. Ropu Brent udržuje pod úrovní šedesáti dolarů za barel také vysoký stav amerických zásob.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu