Češi budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Co nejvíce zdraží?

Domácí 19. října 2019 | 04:05 — Ilona Cílková
Růst cen v oblasti tuzemské výroby byl i letos v září přiměřený a nepředstavuje tak z hlediska České národní banky, která ze zákona pečuje o cenovou stabilitu, důvod ke znepokojení, ani důvod k přehodnocení stávajícího základního směřování měnové politiky.
Citelně zdražuje hlavně vepřové maso, ale i ovoce / Shutterstock

Úrokové sazby ČNB se letos zvyšovat nebudou, příští rok je pravděpodobnější jejich snížení než zvýšení, konstatoval ekonom Lukáš Kovanda. Ceny průmyslových výrobců v září rostly meziročně tempem 1,9 procenta, v souladu s očekáváním trhu. V srpnu růst činil 2,1 procenta. „Průmyslníky tíží hlavně pokračující citelný růst cen energií, zejména elektřiny, meziročně o 7,7 procenta. V potravinářském průmyslu stoupá zejména cena masa a výrobků z něj," podotkl Kovanda.

Klíčovým důvodem je epidemie afrického moru prasat, která loni v létě propukla v Číně a od té doby se šíří nejen v Asii, ale částečně i v Evropě. Chovy jsou ve velkém vybíjeny, aby se zamezilo dalšímu šíření epidemie. V Číně meziročně ceny masa zdražují o zhruba 50 procent a země musí zejména vepřové v rostoucí míře dovážet, což vytváří celosvětový cenový tlak, v jehož důsledku stoupá cena masa i v ČR. V Česku se však přidává také třeba růst cen energií nebo mezd.

Epidemie afrického prasat se promítá i do cen zemědělských výrobců. Cena jatečných prasat v ČR vzrostla v září meziročně o 24 procent. „Zemědělští producenti se nadále utkávají s dopady loňského suchého a letošního kolísavého počasí. V důsledku loňské nízké sklizně brambor, jedné z nejhorších v historii ČR, a stále nedobré úrody letošní, zdražovaly brambory v září meziročně o bezmála třicet procent, nejstrmější cenový nárůst mají však za sebou," konstatoval Kovanda. O více než dvacet procent roste cena ovoce, jehož úroda je letos slabší než loni. Suchý a teplý rok 2018 sice nepřál pěstitelům zeleniny, ale sadařům a ovocnářům většinou ano. Například sklizeň jablek letos meziročně poklesne o třicet procent, kvůli jarním mrazíků i letním krupobitím.

„Jednalo by se tak o jednu z nejhorších sklizní jablek v novodobé historii ČR. Špatná úroda se v cenách jablek projeví postupně, během následujících měsíců. Do ceny pro konečného spotřebitele se ale promítne také například efekt levné polské či italské konkurence, a tedy i tamní letošní úroda jablek," řekl Kovanda.

Právě i kvůli horší úrodě ovoce v ČR letos zdražují pálenky, meziročně zatím o pět až deset procent. „Důvodem je kromě relativního nedostatku ovoce k pálení opět také růst cen energií a vody a dalších nákladů. Lze očekávat, že cena pálenek může nakonec letos vyskočit meziročně o deset až patnáct procent," uzavírá ekonom.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu