Volební průzkum: Hnutí ANO se drží, překvapuje Trikolora

Domácí 14. října 2019 | 04:02 — Ilona Cílková
Volebnímu modelu, který si nechala zpracovat Česká televize, opět dominuje hnutí ANO. Jeho zisk se oproti srpnu nijak nezměnil. Zářijové měření tak naznačuje, že se zastavil klesající trend podpory z předprázdninových výzkumů.
Hnutí Václava Klause mladšího v průzkumu získalo 3,5 procenta / Facebook

Hnutí ANO má stále pohodlný náskok. Nyní by podle průzkumu agentury Kantar CZ získalo 30 procent hlasů. Od srpnového průzkumu si o dva procentní body polepšili komunisté, kteří by nyní získali 6,5 procenta. Klesla naopak podpora ČSSD. Menší z koaličních stran se dostala na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Druzí v průzkumu skončili Piráti, kteří od srpna tratili 1,5 procentního bodu a na přelomu září a října by získali 15,5 procenta hlasů. Od třetí ODS je nyní dělí pouze jeden procentní bod.

Překvapení se odehrálo u KSČM. Straně od srpna její preference vzrostly o rovná dvě procenta. Do dolní komory by se tak podle průzkumu Kantar dostalo hned devět politických stran.

Mírně vzrostla také podpora hnutí STAN, aktuálně má v modelu 5,5 procenta. Pětiprocentní zisk získaly také TOP 09 a KDU-ČSL.

Hnutí Václava Klause mladšího v průzkumu získalo 3,5 procenta. Do sněmovny by se tak hnutí zatím nedostalo. Podle politologů se část voličů SPD přiklonila právě k Trikoloře. Strana SPD podle posledního průzkumu oslabila, nyní by dostala od voličů 6,5 procent hlasů.

O jeden procentní bod se propadla i vládní ČSSD, dostala se tak na pětiprocentní hranici vstupu do sněmovny.

Spokojenost se současnou politickou situací vzrostla v září na svůj dlouhodobý průměr. Průměr z počátku roku se pohyboval kolem 33 procent. 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu