Čerpací stanice přestaly nafukovat své marže. Jak se to odrazí na cenách benzínu a nafty?

Domácí 06. října 2019 | 04:25 — Ilona Cílková
Pohonné hmoty se aktuálně prodávají za zhruba stejnou cenu jako před týdnem. Utichly mediální zvěsti o možném neblahém dopadu útoku na saúdskoarabská ropná zařízení z poloviny září, takže tuzemské čerpací stanice přišly o argument pro zvyšování své marže. Své marže tak přestaly nafukovat.
Benzin i nafta pozvolně zlevňují / Pixabay

Ropa se naopak ocitá pod setrvalým výprodejním tlakem. Cena ropy Brent klesla na své takřka dvojměsíční minimum. Důvodem propadu je zejména obava ze zpomalení americké ekonomiky a bezprostředně pak vyšší než očekávaný stav amerických zásob. Trhy se v rostoucí míře obávají, že obchodní válka Spojených států a Číny vyústí v celosvětovou recesi, která by citelně podvázala poptávku po ropě.

Jak uvádí přední český ekonom Lukáš Kovanda cenu ropy tlačí dolů také to, že Saúdská Arábie už koncem září plně obnovila provoz na zasažených ropných zařízeních. Zprovoznila je tedy rychleji, než se čekalo. Přitom rovněž zmírňuje napětí v oblasti Zálivu.

V září ovšem produkce ropy v režii kartelu OPEC zaznamenala nejvýraznější měsíční propad za uplynulých šestnáct let, právě kvůli výpadku po útocích na saúdskoarabská ropná zařízení. Naposledy se produkce kartelu během jediného měsíce výrazněji zhroutila v roce 2002, kvůli tehdejším stávkám na venezuelských ropných zařízeních. Měsíční ropná produkce kartelu byla v září nejslabší od roku 2009, kdy se jeho členské země rozhodly omezit těžbu kvůli probíhající globální finanční krizi.

Vývoj na světovém trhy tedy poměrně jednoznačně signalizuje další propad cen ropy. V příštích sedmi dnech se tak čeští řidiči dočkají zlevnění benzínu o pět až deset haléřů na litr. Nafta kvůli blížící se zimě zlevní méně výrazně, do pěti haléřů na litr.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu