Volební průzkum: Jak si stojí nejsilnější strany a které výrazně posilují?

Domácí 05. září 2019 | 10:31 — Ilona Cílková
Pokud by se sněmovní volby konaly letos v srpnu, zvítězilo by hnutí ANO, následovali by Piráti a třetí pozice by patřila ODS. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. Z výsledků průzkumu je také patrné, že Pirátská strana potvrdila svůj vzestupný trend.
Další 1 fotografie v galerii
Hnutí ANO podle posledního průzkumu mírně posílilo / Shutterstock

Zisk hnutí ANO v modelu Median činí v srpnu 29,5 %, což je o 1 p.b. více než v červenci. Hnutí tak zastavilo dva měsíce trvající mírný pokles preferencí. "ČSSD se tento měsíc vrátila na podobnou hodnotu preferencí jako v červnu, v případných volbách by se její podpora pohybovala kolem 6,5 %. KSČM dále pokračuje v mírném poklesu a její preference jsou stejné jako v květnu tohoto roku, tedy 6 %," uvedl Median.

Pirátská strana potvrdila svůj vzestupný trend, a navíc se jí podařilo udržet se před ODS. Piráti se tak v modelu Median druhý měsíc za sebou drží na pozici nejsilnější opoziční strany, nyní se ziskem s 14,5 %. ODS v srpnu také mírně posílila o 0,5 p. b. a její zisk je tedy roven 13 %.

SPD Tomia Okamury získala 8,5 %, což je o půl procentního bod méně než v červenci a pohybuje se tak mírně pod úrovní výsledku z minulých sněmovních voleb.

Strany KDU-ČSL, Starostové a TOP 09 oproti červenci mírně oslabily. "Pokud by se volby konaly v srpnu, na nejvíce hlasů by mohla pomýšlet TOP 09 s 5,5 %. STAN a KDU-ČSL se drží v těsném závěsu se shodnými 5 %. S ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku však mají všechny tři subjekty podobnou šanci na vstup do sněmovny," doplnili analytici z Medianu s tím, že nové politické hnutí Václava Klause ml. Trikolóra dosahuje 2 % preferencí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu