Česko je nadprůměrně robotizovanou zemí. Začnou lidé přicházet o práci?

Domácí 27. srpna 2019 | 04:02 — Ilona Cílková
Česko má ve světovém měřítku nadprůměrně robotizovaný zpracovatelský průmysl. Podle nejnovějších mezinárodně srovnatelných čísel disponuje celkem 119 průmyslovými roboty v přepočtu na každých deset tisíc zaměstnanců zpracovatelského průmyslu. Světový průměr činí 85 robotů na každých deset tisíc pracovníků v průmyslu a evropský pak 106.
Automobilový segment je pro průmyslovou robotizaci velmi příhodný / Shutterstock

Klíčovým důvodem je v ČR poměrně vysoký podíl automobilové výroby na celkové průmyslové produkci. Právě automobilový segment je pro průmyslovou robotizaci poměrně příhodný. V Evropě vykazuje český průmysl čtrnáctou nejvyšší hustotu robotů v průmyslu. Lépe jsou na tom ovšem i země jako Slovinsko či Slovensko. Česko tedy zjevně má další prostor k robotizaci.

Podle předního českého ekonoma Lukáše Kovandy se rychlost procesu robotizace bude lišit v jednotlivých odvětvích průmyslu, docela jiná pak bude třeba v oblasti robotizace služeb. Profesí, jež lze zcela robotizovat, je poměrně málo. Řadu profesí lze ovšem robotizovat z větší či menší části. Lze tedy tedy očekávat evoluční vývoj. Ostatně, takový už probíhá řadu desetiletí, vždyť první průmyslové roboty byly ve světě instalovány počátkem 60. letech.

Lidem tedy bude robot brát práci jen postupně, pozvolna a evolučně. Roboty ale současně člověka nahradí, jen pokud to bude pro firmu levnější řešení. Levnější výroba pak umožní, že spotřebitel zakoupením levnějšího produktu ušetří a bude si moci pořídit díky úspoře ještě něco dalšího, co by si nebýt robotizace již nekoupil.

Takže vzroste spotřebitelova poptávka po zboží či službách, třeba i těch, které produkují lidé z masa a kostí. Robot tedy některým lidem práci vezme, ale levnější výrobou jí zase lidem dá, byť v jiném segmentu. Děj, který se odehraje mezitím, pochopitelně bude pro dotčené sociálně náročný, neměl by je však v naprosté většině případů nijak fatálně ohrožovat ve smyslu dlouhodobého vážného snížení životní úrovně, upozorňuje Kovanda.

V ČR je momentálně robotizací či automatizací poměrně vysoce ohroženo 51 procent pracovních míst. Lidé na těchto pozicích ale o práci budou přicházet postupně, během příštích deseti až dvaceti let. Mnozí z nich si ale práce zase docela rychle najdou, i z důvodu stárnutí populace, které bude omezovat nabídku volné pracovní síly na trhu. Ostatně nejvíce robotizované ekonomiky světa, Japonsko, Jižní Korea, Německo či Singapur, vykazují v celosvětovém měřítku jedny z nejnižších měr nezaměstnanosti.

Takže lze očekávat, že kolem roku 2035 bude opravdu podstatná část českého průmyslu, ale třeba i zemědělství robotizována, ovšem nebude kvůli tomu nijak dramaticky vysoká míra nezaměstnanosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu