Co čeká české řidiče v letošním létě?

Domácí 10. června 2019 | 07:31 — Ilona Cílková
Růst cen pohonných hmot v ČR po takřka čtyřech měsících prakticky nepřetržitého vzestupu ustává. Za poslední týden zdražil benzín Natural 95 pouze o dva haléře, zatímco nafta zlevnila o čtyři haléře. Letošní letní motoristická sezóna žádné nepříznivé cenové šoky tuzemským řidičům nepřinese.
V letošním létě by ceny pohonných hmot už neměly stoupat / Shutterstock

Naopak je možné, že ceny pohonných hmot budou během léta u nás, ale i ve vyhledávaných turistických oblastech sousedních zemí či států typu Chorvatska či Itálie
klesat.

Důvodem je pokles cen ropy na světových trzích. Od poloviny května například ropa typu Brent zlevnila zhruba o sedmnáct procent. Do České republiky přitom již od minulého týdne proudí ropovodem Družba neznečištěná ropa. Právě kontaminace ropy v Družbě a nutné odstavení dodávek se v uplynulých týdnech staly firmám v českém dodavatelském řetězci ropných produktů záminkou k navyšování marží.

Cena ropy na světových trzích klesá zejména z důvodu eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Hrozba zavedení cel ze strany USA vůči Mexiku, či dokonce – v druhé půli roku – vůči Evropské unii přispívá k houstnutí napětí ve světových obchodních vztazích.

Přitom trhy neuklidňuje ani rostoucí riziko takzvaného tvrdého brexitu. To vše zvyšuje nejistotu ohledně investic a celosvětově podvazuje ekonomickou aktivitu, a tedy i poptávku po ropě. Tento tlak na pokles poptávky je tak silný, že převažuje tlak na nabídkové straně, spočívající ve výpadku dodávek z Íránu, Ruska či Venezuely. Světový trh je navíc zaplavován stále větším objemem americké břidličné ropy, což pomáhá zesilovat tlak na pokles cen ropných produktů.

Kartel OPEC a další klíčoví těžaři v čele s Ruskem přitom nevykazují přílišnou jednotu ve věci dalšího postupu. Kartel se schází koncem června ve Vídni a Saúdská Arábie bude plédovat za pokračování současného omezování těžby, jež platí od počátku roku. Ruská strana se naopak vyjadřuje v tom smyslu, že omezováním těžby tradiční těžaři přepouštějí část tržního podílu právě americkým břidličným těžařům. Je proto možné, že Rusko na vídeňském zasedání OPEC a další tradičních těžařů již nezvedne ruku pro omezování těžby, případně jen v menším rozsahu. To by jen umocnilo tlak na pokles cen ropy na světových trzích a pohonných hmot v ČR.

Kromě eskalace obchodních válek, nejednoty OPEC a Ruska a rostoucí produkce amerických břidličných těžařů přispěje k poklesu cen pohonných hmot v ČR v příštích týdnech také ta skutečnost, že ustalo slábnutí koruny vůči dolaru, které zvyšovalo korunovou cenu barelu ropy. Koruna za poslední týden zpevnila vůči dolaru o 1,6 procenta, neboť tuzemská ekonomika vykazuje stále solidní výsledky, například v oblasti mzdového růstu, zatímco v USA roste pravděpodobnost již celkem brzkého snížení základní úrokové sazby – bylo by to první takové snížení od roku 2008.

V příštím týdnu lze tedy očekávat stagnaci, případně mírný pokles cen pohonných hmot v ČR v rozsahu do deseti haléřů na litr. Pokles cen by pak měl pokračovat i v dalších červnových týdnech.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu