ČR roste ani ne polovičním tempem v porovnání s Maďary a zaostává i za Slováky

Domácí 17. května 2019 | 04:03 — Ilona Cílková
Česká ekonomika i letos nadále zaostává za ekonomickým výkonem zemí Visegrádské čtyřky. Důvodem horšího výkonu v porovnání s dalšími zeměmi regionu je podle ekonoma Lukáše Kovandy hned několik.
Obchodní válka zpomaluje českou ekonomiku, ale mohlo být i hůř / Shutterstock

Tempo růstu české ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvolnilo, když vykázalo úroveň 2,5 procenta. Oproti poslednímu čtvrtletí roku 2018 došlo v období od letošního ledna do března ke zvolnění meziroční dynamiky růstu spotřeby domácností, investic i vládních výdajů, přičemž záporný příspěvek zahraničního obchodu se navýšil.

Maloobchodní tržby zůstaly na silné úrovni, zároveň je ovšem patrný pomalejší letošní rozjezd vládních investic. Detailnější informace budeme mít k dispozici koncem měsíce, kdy se také dnešní předběžný odhad v rámci upřesnění může změnit, a to oběma směry.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy hrozba vyhrocení obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, k jejímuž naplnění dochází v těchto dnech, v celém prvním čtvrtletí podvazovala průmyslovou produkci v Německu, které je na Číně značně závislé. Ochabování průmyslové produkce v Německu následně brzdilo průmyslovou výrobu také v České republice, byť tuzemský průmysl nakonec zjevně dopadl lépe, než co v uplynulé době nastiňovaly pesimistické scénáře. Ke zvolnění růstové dynamiky došlo také ve stavebnictví, kde však byla důvodem vyšší srovnávací základna loňského roku, daná nebývale teplou zimou roku 2018, a také kapacitní omezení celého segmentu tuzemského stavebnictví.

Za celý letošní rok vykáže tuzemská ekonomika růst ve výši 2,3 procenta. Klíčové hrozby stále číhají v zahraničí. Jde zejména o další eskalaci americko-čínské obchodní války, možné zahájení americko-evropské obchodní války, zpomalení čínské ekonomiky a stále možný tvrdý brexit ve druhé polovině roku.

Bohužel česká ekonomika i letos nadále zaostává za ekonomickým výkonem zemí Visegrádské čtyřky.  Polská ekonomika podle konsensu trhu rostla v letošním prvním čtvrtletí tempem 4,4 procenta, maďarská podle předběžného odhadu překonala očekávání trhu růstem 5,3 procenta a slovenská rovněž předčila očekávání expanzí 3,7 procenta.

Důvodem horšího výkonu české ekonomiky v porovnání s dalšími zeměmi regionu, který je charakteristický už pro několik posledních čtvrtletí, je těsnější ekonomická svázanost Česka s Německem, palčivější kapacitní omezení české ekonomiky, jež vystihuje napjatá situace na trhu práce a rekordně nízká míra nezaměstnanosti, ale také například slabší fiskální rozmáchlost českých vlád uplynulých let. Ta se pozitivně zrcadlí v citelně nižší úrovni veřejného zadlužení v poměru k hrubému domácího produktu, než jakou vykazují další země Visegrádské skupiny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu