Dovozu zkaženého masa umíme předejít, tvrdí politička

Domácí 14. února 2019 | 04:04 — Ilona Cílková
Česká republika by měla přestat blokovat zastropování zemědělských dotací a podpořit malé české zemědělce. Jenom tak můžeme předejít dovozu nekvalitních potravin, říká poslankyně a expertka pro zemědělství a venkov Veronika Vrecionová z ODS.
Dovozu zkaženého masa předejdeme podporou malých domácích zemědělců, říká Vrecionová / ODS

„Aktuální případ dovozu zkaženého masa z Polska potvrzuje, že Česká republika by se měla více zaměřit na podporu domácí produkce a pomoci malým regionálním zemědělcům a výrobcům potravin uspět v konkurenci proti velkým zemědělským podnikům – pohrobkům JZD,“uvedla místopředsedkyně sněmovního zemědělského výboru Veronika Vrecionová.

Právě malí zemědělci a výrobci potravin podle ní produkují nejkvalitnější potraviny, které nejsou převáženy přes půl Evropy. Malí zemědělci a rodinné farmy se také lépe starají o půdu a obecně o krajinu, přitom nemají úspory z rozsahu, jako ty velké.

„Česká vláda by měla přestat blokovat zastropování evropských zemědělských dotací, podpořit vyšší dotace na první hektary a prosazovat podmínění čerpání dotací šetrnější péčí o půdu a krajinu,“ dodala Veronika Vrecionová.

Polský skandál s produkcí masa z nemocného dobytka propukl koncem ledna a získal mezinárodní rozměr. Do České republiky Polsko vyváží tři procenta svého hovězího exportu, do Německa pak třináct procent. Tyto dvě země, kde je mediální „poprask“ kolem celé kauzy nejintenzivnější, představují šestnáct procent odbytu polského hovězího. O skandálu se ale pochopitelně píše i v dalších evropských zemí, pročež negativní dopad nezůstane omezen jen na ČR a Německo. 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu