Čekají nás krušné časy: Důchodové peklo se blíží, varují experti

Domácí 12. února 2019 | 04:01 — Ilona Cílková
Český důchodový systém čekají krušné časy, pokud se nic výrazně nezmění. Experti z ministerstva práce a sociálních věcí v loňské matematické analýze spočítali, že přesně v roce 2028 se penze dostanou do minusu. Enormní zátěž bude způsobena následně hlavně tím, že do penze hromadně zamíří takzvané „Husákovy děti“, tedy silné ročníky ze 70. let. Vzroste také ohrožení seniorů chudobou.
Chudých seniorů v budoucnosti přibude / Shutterstock

Důchodový systém je momentálně stabilní a dokonce v kladných číslech. Do budoucna to tak ale být nemusí, konstatovala analytická zpráva ministerstva, která predikuje situaci až do roku 2070. Už během 10 let se situace zdramatizuje, protože Češi obecně stárnou a v důchodu tráví více času. Výrazně tak porostou celkové výdaje státu na vyplácení penzí.

Resort propočítával dva modely, vycházel z nynějších podmínek. V první variantě je stanovena maximální výše důchodového věku, ve druhé pokračování zvyšování nad 65 let. Věk nástupu do penze v Česku roste každý rok o pár měsíců, ve 30. letech se dostane na 65 let. Na této hranici ho vláda v minulém volebním období zmrazila. Život v Česku se ovšem postupně prodlužuje.

 „Bilance důchodového systému zůstane kladná do roku 2028, kdy se efekt rychlejšího růstu mezd částečně vyčerpá. Vlivem rychlého nárůstu výdajů po roce 2030 se bude saldo důchodového pojištění zhoršovat, a to až do roku 2060, kdy dosáhne maximální negativní hodnotu 3,4 % HDP,“ konstatuje analýza s tím, že to bude způsobeno odchodem silných ročníků 70. let minulého století do důchodu a také růstem počtu důchodců.

Jinými slovy, situace se stabilizuje až za 35 let, kdy do důchodu zamíří méně početné ročníky 80. a 90. let minulého století. „Ekonomický vývoj a změny v důchodovém systému budou mít významné dopady na sociální situaci příjemců důchodů, mj. na vývoj míry ohrožení chudobou důchodcovské populace,“ říká analýza.

Počet chudých seniorů by mohl být až dvojnásobný oproti současnosti, reálně půjde o každého šestého seniora. „Vlivem současné vysoké dynamiky růstu mezd je očekáván silný nárůst míry ohrožení chudobou populace důchodců a to zejména do roku 2020, kdy se současná míra ohrožení chudobou oproti současné úrovni zvýší pravděpodobně o polovinu a do deseti let až zdvojnásobí,“ říká analýza.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu