Historicky rekordní rok pro Českou republiku

Domácí 15. února 2019 | 04:09 — Ilona Cílková
Turistický ruch v ČR zažil loni historicky rekordní rok. Počet ubytovaných hostů v hotelích a dalších ubytovacích zařízení poprvé v historii přesáhl úroveň 21 milionů ročně. Rekordní byl jak počet domácích hostů, tak hostů zahraničních. V obou případech se jich ubytovalo zhruba 10,6 milionu.
Česká republika je velmi populární destinací / Shutterstock

Počet zahraničních hostů tak v roce 2018 poprvé v historii překonal počet obyvatel České republiky.

Poprvé v historii se u nás ubytovaly více než dva miliony Němců a více než 600 tisíc Poláků a také více než 600 tisíc Číňanů. Počet právě čínských návštěvníků strmě roste. Ubytovalo se jich čtyřikrát více než ještě v roce 2012. Takřka čtyřnásobný nárůst počtu hostů ve srovnání s rokem 2012 vykazuje také Indie. Počty Indů jsou však zhruba o řád níže než počty Číňanů.

Stále populárnější je Česká republika zřetelně také mezi Korejci. Hostů z Jižní Koreje se v porovnání s rokem 2012 loni v ČR ubytoval zhruba trojnásobek. Výraznější úbytek hostů vykazuje prakticky pouze Rusko. Loni se v ČR ubytovaly zhruba jen dvě třetiny ruských hostů v porovnání s rokem 2013.

Trendy v počtu ubytovaných hostů se do značné míry odvíjí od geopolitického a globálně ekonomického vývoje. Například úbytek ruských hostů souvisí s konfliktem na Ukrajině a sankcemi, které v souvislosti s ním Západ na Moskvu od roku 2014 uvaluje. Roli sehrál také pád cen ropy v letech 2014 a 2015, který ve spojení se sankcemi citelně zhoršil ekonomickou situaci Rusů.

Naopak lidnaté asijské ekonomiky v čele s Čínou hospodářsky svižně rostou, takže tamní střední třída mohutní a může si dovolit do jisté doby finančně nedostupné cestování do Evropy. Ekonomicky se loni dařilo také zemím Visegrádské skupiny a do značné míry rovněž Německu, což dokumentuje další znatelný nárůst počtu ubytovaných Slováků, Němců či Poláků.

Symbolem zájmu polských návštěvníků o Česko se loni na jaře a v létě stal jejich nápor v Adršpachu, kvůli němuž několik dní v řadě kolabovala místní doprava. Podobné situace a neustálý nárůst intenzity turistického ruchu, který je díky celosvětovému ekonomickému růstu prakticky globálním fenoménem, však vyvolává stále častěji debatu o nutnosti zásadní regulaci turismu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu