Výroba zmrzliny zažívá v ČR silný růst. Letos zřejmě padne rekord
Objem výroby zmrzliny v ČR se tak přiblížil maximální hodnotě tohoto milénia, a sice
úrovni roku 2004, kdy produkce dosáhla takřka 46 milionů litrů. Letos lze díky pokračující ekonomické prosperitě a nebývale teplému počasí očekávat překonání tohoto rekordu.
Z hlediska objemu výroby zmrzliny v přepočtu na obyvatele však ČR i tak zůstane mírně pod průměrem zemí EU. V přepočtu na obyvatele se loni v ČR vyrobily 4,2 litru zmrzliny. Žebříčku zemí EU vévodí Belgie se 17,3 litru vyrobené zmrzliny na hlavu.
Více než deset litrů na hlavu se vyrobí také ještě v Estonsku (13,7 litru) a v Litvě (12,4).
Absolutně nejvíce se v EU loni vyrobilo zmrzliny v největších jejích ekonomikách, v Německu (517 milionů litrů), Itálii (511 milionů), Francii (466 milionů), Španělsku (320 milionů), Británii (288 milion) a Polsku (201 milionů).