Omikron postupuje pomaleji, než se předpokládalo. Důvod je podle expertů jasný

Domácí 21. ledna 2022 | 08:39 — Ilona Cílková
Vrchol omikronu bude až na přelomu ledna a února. Postupuje totiž pomaleji, než se čekalo. Ještě minulý týden experti předpokládali, že vlna epidemie omikronu bude vrcholit právě tento týden a na konci ledna už bude zřetelný pokles. Informaci přinesl server plus.rozhlas.cz.
Vrchol omikronu bude až na přelomu ledna a února / Depositphotos

Prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka Českému rozhlasu přiznal, že jeho dřívější předpoklady o vrcholu vlny varianty omikron musí poopravit. „Podle toho, co pozorujeme, a viděl jsem i modely, vrchol by měl nastat na přelomu ledna a února. To znamená za deset dní, takže bych to o pár dní posunul.“ Omikron podle něj postupuje pomaleji, protože se hodně testuje, lidé jsou častěji v karanténě a více se dodržují opatření.

Biochemik přiznává, že odhadnout, kolik nakažených je v populaci reálně, jde hodně těžko. „Vidíme velmi vysokou relativní pozitivitu testů, která se zase vrací k 30 procentům, tedy jako v nejhorších okamžicích loňské krize, kde to nakonec vylezlo až k 50 procentům – to už znamená, že nevíme, kolik toho viru je,“ řekl Konvalinka v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Já bych si troufl tvrdit, i podle toho, co mi říkají kolegové, kteří vidí jedno až dvě procenta pozitivity ze zcela náhodných testů, že čísla jsou třikrát čtyřikrát větší, tedy reálně to jsou stovky tisíc. Ale je to opravdu divoký odhad a neberte to doslova,“ podotkl.

Jak se vědec dívá na zrušení povinného očkování, který tento týden schválila vláda Petra Fialy? Ač dle svých slov nerad kritizuje, zrušení povinného očkování pro zdravotníky, policisty a další vybrané profese mu nepřijde správné. „Toto mně připadá jako chyba. Já si nemohu pomoci. Zejména to povinné očkování zdravotníků a policistů mi přišlo naprosto logické, v pořádku a potřebné.“ Navíc podle něj podobná povinná očkování už v Česku dávno máme, například u žloutenky typu B.

„Přijde mi opravdu absurdní, když nepustíme do praktik z klinické biochemie ani studenty, kteří si nepřinesou potvrzení o očkování proti hepatitidě B. Všichni zdravotníci se musí očkovat proti hepatitidě B. A najednou necháme neočkované zdravotníky, aby se starali o pacienty s touto chorobou,“ přiblížil v rozhovoru.  

„Očkování opravdu chrání proti přenosu koronaviru, nebrání tomu stoprocentně, to je pravda, ale chrání velmi dobře. Brzy po třetí dávce to chrání mnohonásobně, až o 90 procent, později to klesá. Pořád je to chránění třeba o 50 procent, tedy dvojnásobně, což je hodně. A když k tomu přidáte roušku, a ten druhý člověk bude také očkovaný, tak je pravděpodobnost přenosu dramaticky snížena.“

„Představa, že mé rodiče nebo prarodiče bude ošetřovat v nemocnici zdravotník, který se odmítl nechat bez vážných zdravotních důvodů očkovat, to mi přijde jako nesprávné. To samé platí u policistů. Představa, že policisté budou kontrolovat lidi, jestli mají ,tečku‘, a sami ji mít nebudou, mně připadá bizarní,“ uzavřel Jan Konvalinka.

Stejný názor zastává ředitel České lékařské komory Milan Kubek. Podle Kubka je rozhodnutí o zrušení povinného očkování pro vybrané skupiny populace nesprávné, řekl pro server seznamzpravy.cz. Verdikt podle něj ještě víc rozdělil společnost. „Je jasné, že pokud se drtivá většina dospělých nenaočkuje, budeme se v epidemických vlnách trápit dál a dál,“ je přesvědčen Kubek. A nakonec stejně na povinné očkování dojde. „Jenom se zpožděním, protože nemáme odvážné politiky,“ řekl Kubek. Odborníci k přeočkování čtvrtou dávkou. Naznačují, jaké hrozí nebezpečí.

Zdroj: irozhlas.cz, ceskenoviny.cz, seznamzprávy.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu