Co nás čeká a nemine v letošním roce. Připravme se na utahování opasků

Domácí 03. ledna 2022 | 05:04 — Ilona Cílková
V roce 2022 nás kvůli zdražování a inflaci čekají krušné měsíce, zřejmě nejhorší od 90. let minulého století. Česko od 1. ledna hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější časy.
Podle ekonomů si v letošním roce utáhneme opasky nejvíce od 90. let / Depositphotos

Dle tiskové zprávy ekonoma Lukáše Kovandy bude inflace, která letos udeří, již v tomto měsíci až desetiprocentní a způsobí výrazný pokles kupní síly obyvatelstva. Tedy i jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit? Podle ekonomů si v letošním roce utáhneme opasky nejvíce od 90. let, což nastiňuje i web Lidových novin.

„Rok 2021 nakonec nebyl tak ekonomicky nepříznivý, jak mnozí čekali. Částečně ovšem proto, že se neblahý ekonomický dopad pandemie "odsunul" do roku 2022. Míra nezaměstnanosti letos nestoupla, naopak, spíše klesla, byt mírně - nemá už ostatně moc, kam klesat, vždyť je nejnižší v EU i v zemích OECD," komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Právě začínající rok podle něj bude obtížnější. Zejména ale kvůli inflaci, ne kvůli propouštění. Zaměstnanci si totiž budou muset utáhnout opasky nejvíce zřejmě od 90. let. Kvůli poklesu reálných výdělků, jež by mohl být nejvýraznější od té doby. Platy a mzdy letos totiž zřejmě porostou tempem pěti až šesti procent, takže nepokryjí inflaci, která se může celoročně blížit sedmi procentům. Dokonce právě může jít o rok největšího propadu reálných mezd - čili růstu mezd, od něhož je odečtena inflace - od 90. let minulého století. Převážná část pracovníků si tedy vydělá "málo" - a sice v tom smyslu, že se jejich kupní síla sníží, neboť ceny v ekonomice porostou rychleji než jejich mzda.

Server kurzy.cz uvádí, že v roce 2022 existuje také značné riziko, že ceny pohonných hmot v ČR vystoupají na svoji historicky rekordní úroveň. Jak benzín, tak nafta by se poprvé v historii mohly průměrně prodávat za ceny na úrovni 40 korun za litr či i mírně vyšší. A to už na konci ledna.

Skok zažijí i hypotéční úvěry. Průměrná úroková sazba tuzemských hypoték v listopadu 2021, podle nejnovějších dostupných údajů Fincentra Hypoindexu, činila 2,7 procenta. Oproti říjnu údaj vyskočil o 0,16 procentního bodu, což značí nejvýraznější meziměsíční zdražení hypoték od ledna 2008. Hypotéky byly loni v listopadu nejdražší od června 2019. Přesto všechno lze ale říci, že už nyní tyto údaje vůbec neplatí - hypotéky jsou právě teď ještě notně dražší než v listopadu 2021. Kdo si totiž nyní začne hypotéku sjednávat, musí počítat se sazbou kolem úrovně čtyř a více procent. Na měsíční hypoteční splátce tak celkem běžně může zaplatit o čtyři až pět tisíc korun více, než pokud by si hypotéku na stejnou nemovitost sjednal letos před prázdninami. Začátkem tohoto roku už se přitom bude průměrná sazba hypoték blížit hodnotě pěti procent a může vystoupat až k šesti procentům, uvádí například fxstreet.cz.

V roce 2022 se tak ještě více rozevřou pomyslné nůžky mezi chudými a bohatými. A bude to velký problém do budoucna, kdy se tyto problémy prohloubí ještě více. Onou dělící osou může být právě vlastnictví nemovitostí. Ze spousty majitelů se díky rostoucím cenám stávají v podstatě multimilionáři. Někdo to může vnímat tak, že v podstatě bezpracně bohatnou, zatímco ti druzí nikoliv. Navíc proti těm prvním ztrácejí stále výrazněji. Pokud nespokojených bez vlastního bydlení bude velké množství nebo budou mít velkou lobbistickou sílu a vliv na politiku, mohou začít padat nápady na výrazné zdanění nemovitostí, či na nějakou formu vyvlastnění jako v Berlíně, kde 56 procent obyvatel na podzim hlasovalo za vyvlastnění 240 tisíc bytů velkých podnikatelů.

Dobrou zprávou však je, že letos dojde pravděpodobně k suverénně nejvýraznějšímu navýšení průměrného důchodu v celé historii ČR. Penzisté se dohromady dočkají navýšení orientačně o 1500 korun. Nejprve jim od 1. ledna důchod v průměru naroste o 805 korun a pak se nejspíše v červenci dočkají dalších přibližně 700 korun. Červencové navýšení je mimořádné. Nastane v rámci mimořádné valorizace, k níž ze zákona dojde nesjpíše v letních měsících z důvodu rapidní inflace. Zákon totiž tímto způsobem pamatuje na penzisty, neboť rapidní inflace na ně doléhá obzvláště tíživě. V příštím roce se průměrná inflace může vyšplhat až k úrovni sedmi procent, přičemž v prvních měsících roku bude až desetiprocentní. Proto se tedy důchodci dočkají hned dvojí valorizace, obvyklé lednové a pak ještě mimořádné "letní". Důchodci si příští rok rekordně polepší. Pozor ale na velkou chybu, která je může připravit o tisíce.

Zdroj: TZ Lukáše Kovandy, fxstreet.cz, lidovky.cz, kurzy.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu