S omikronem se dočkáme něčeho, co jsme ještě neviděli, předpovídá vědec

Domácí 22. prosince 2021 | 07:33 — Ilona Cílková
Zatímco Evropa se zamyká do lockdownu, Česko začíná rozvolňovat a v barech se za pár dnů bude pít do rána. Podle odborníků je konec nouzového stavu velkou chybou, která se nám vymstí.
Omikron mění pravidla hry / Pixabay Gerald

Obávaná varianta omikron se u nás už šíří komunitně. „Pokud bude vláda otálet a k preventivním opatřením se rozhodne až po Vánocích, bude pozdě a neblahý scénář vývoje epidemie se naplní,“ řekla členka MeSES a vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty UK Ruth Tachezy. Píše o tom server iDnes.cz. Podle ní je chybou ukončit nouzový stav a spoléhat na pandemický zákon.

Podle viroložky v tuto chvíli nestačí apelovat na osobní odpovědnost. „Lidé bez jasného nařízení kontakty neomezí a zrovna vánoční období patří mezi nejrizikovější. Lidé se ke stávajícím opatřením chovají rezervovaně, ubytovací zařízení mají na Silvestra vyprodáno. Stát proto musí říct lidem, co se na ně řítí a že to není legrace," říká v rozhovoru pro iDnes. Podle ní je třeba prodloužit nouzový stav, neboť pandemický zákon neumožní státu zavádět potřebná preventivní opatření. V této souvislosti vzbuzují dosavadní kroky nové vlády v Ruth Tachezy spíše obavy než naděje. „Ještě když byli v opozici, tak často kritizovali, ale nepřišli s konkrétním doporučením.“

Podobný názor vyjádřil i biolog Jaroslav Flegr. Podle něj by se v situaci, ve které se nacházíme, nic rozvolňovat nemělo. Kvůli nové variantě koronaviru by vláda měla využít čas a naopak zpřísnit. Omikron je totiž podle něj „frajer“, kterého není radno podceňovat. „Za současné situace, kdy tu máme za 14 dnů velký vrchol omikronu, bych nic nerozvolňoval. Naopak, co můžeme utáhnout, bych utahoval. Snažil bych se naočkovat co nejvíce lidí, jinak se dočkáme něčeho, co jsme ještě neviděli,“ zahlásil v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS biolog Jaroslav Flegr.

Přiznal však, že informace, které byly na začátku dostupné, ho zprvu naplnily optimismem. „Říkal jsem si, že by mohl pandemii ukončit, ale další data ukázaly, že to tak nebude. Omikron je frajer až na půdu, je to zřejmě nejnakažlivější nemoc, kterou známe,“ varoval Flegr. I když se varianta jeví, že není doprovázena tak těžkým průběhem nemoci, neznamená to, že nebude zatěžovat nemocnice. Navíc omikron zcela mění pravidla hry. „S omikronem tu nemáme nikoho promořeného a proočkovaného. To platilo na deltu. Omikron získanou imunitu ignoruje,“ uvedl Flegr s tím, že nynější vakcíny poskytnou ochranu z 18 až 20 procent.

Scénáře ze zahraničí rovněž ukazují, že nástup omikronu může být velmi rychlý. Sešlosti rodin a přátel tomu mohou velmi napomoci. K jejímu masivnímu rozšíření by u nás mohlo dojít během první poloviny ledna, varují odborníci a vyzývají k velké opatrnosti a dodržování hygienických opatření. Novou variantu Omikron obestírá mnoho neznámých. Zrychlete opatření, vyzývají vědci

Zdroj: cnniprima.cz, idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu