Dvě mouchy jednou radou. Jurečka přichází s nápadem, jak pomoci mladým rodinám a ještě zvýšit porodnost

Domácí 27. listopadu 2021 | 08:45 — Ilona Cílková
Česká národní banka tento týden oznámila, že od dubna příštího roku zpřísní podmínky poskytování hypoték jednotlivými komerčními bankami. Vůbec poprvé už toto opatření nemá podobu pouhého doporučení, ale je plně závazné. Centrální bance to umožňuje nová legislativa, jež vstoupila v platnost letos v srpnu.
Nastupující ministr práce Jurečka chce masivněji podpořit rodiny / Foto: se svolením KDU-ČSL

Zpřísnění hypoték kromě jiného znamená, že zájemce o vlastní nemovitost bude muset zaplatit minimálně pětinu její ceny ze svého. Teprve pak bude mít šanci získat hypotéku. To v praxi znamená, že třeba zájemce o běžný byt v Praze bude muset dát ze svého nejprve takřka dva miliony korun, aby měl vůbec šanci na hypotéku dosáhnout. Pro řadu zejména mladých rodin s dětmi to představuje zcela nesplnitelnou podmínku. Pro lidi do 36 let věku proto ČNB stanoví podmínky o něco mírněji. Například postačí, když dají ze svého „na dřevo“ pouze desetinu cenu kupované nemovitosti.

Spousta rodin s dětmi teď stojí tváří v tvář tvrdé realitě toho, že vlastní bydlení si při současných cenách realit asi nepořídí. Změnit to chce šéf lidovců Marian Jurečka, který míří na ministerstvo práce a sociálních věcí.

Stát by podle něj mohl rodinám poskytnout hypotéky až do výše šesti milionů korun. Kritizuje totiž současný strop, který je nerealistický: končí na 2,4 milionu korun. Podle Českého statistického úřadu přitom běžný byt 3 + 1 vyjde průměrně na více než 3,7 milionu korun. Ceny ve velkých městech jsou samozřejmě výrazně vyšší. Ulehčit by Jurečka chtěl rodičům i jinak. „Připravenou máme i možnost, že by se část jistiny na hypotéku odečítala za narozené dítě,“ vysvětil. Mladým rodinám by tak podle předsedy KDU-ČSL měl stát pomoci i tím, že se jim za část jistiny potřebné k získání hypotéky zaručí.

Cíl Jurečkova plánu je dvojí: vytáhnout rodiny se čtyřmi a více dětmi z ohrožení chudobou a zároveň v Česku podpořit další růst porodnosti. Pokud se totiž podle nastupujícího ministra budou moct rodiny opřít o stát, budou otevřenější dalšímu potomkovi. Podle kandidáta na ministra práce a sociálních věcí Jurečky by měl být vzkaz státu rodinám vychovávajícím děti jednoznačný – vložit čas a peníze do výchovy dětí se lidem musí dlouhodobě vyplácet.

„Investice do dítěte není jen investicí do vlastního, ale je hodnotná také pro společnost jako takovou. Stát mi za ni přitom dnes nedává vůbec nic. Máte sice daňový bonus či nějaký ten odpis, ale když to srovnáte s tím, co si podnikatelé mohou odepisovat u svých investic, je to pořád málo,“ řekl šéf lidovců.

Náklady na výchovu dítěte od narození do ukončení jeho vysokoškolského studia jsou tři až čtyři miliony korun. To Jurečka pokládá za značnou sumu. Proto si přeje pomoci rodinám i jinak. Součástí jeho záměru, jak umožnit plánovat děti bez obav, že spadnou do hmotné nouze, mají být „daňové prázdniny“. Tedy možnost odepsat si část z daně z příjmů, stará-li se dotyčný o dítě. Podle lidoveckého plánu by se to týkalo rodičů s vyživovací povinností, tedy do 18 let věku dítěte, případně do završení jeho vysokoškolských studií. Ale netýkalo by se to všech, například vyšší příjmové vrstvy by na tuto podporu od státu nedosáhly. Dle Jurečky by mělo jít o lidi s průměrnými příjmy, tedy střední třídu. Jurečka uvedl, že má v plánu vyčlenit na tento typ podpory jednotky miliard ze státního rozpočtu. Pokud vláda nebude schopná dělat bolestné kroky, neměla by ani nastupovat, říká bývalý premiér.

Zdroj: cnb.cz, lidovky.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu