Přestaňte šířit bludy o covidu a poslouchejte experty, vyzývá Slováky Čaputová

Domácí 24. listopadu 2021 | 07:36 — Ilona Cílková
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala Slováky, aby dodržovali opatření, přestali „šířit bludy“ a poslouchali experty. Slovensko patří k nejméně proočkovaným zemím a podle úřadů je už téměř na prahu humanitární katastrofy.
Další 1 fotografie v galerii
Slovensko je na prahu humanitární katastrofy / Shutterstock

Epidemická situace na Slovensku, které má oproti průměru Evropské unie naočkováno méně obyvatel, se zhoršuje od září a vláda chystá nová opatření. Podle prezidentky Zuzany Čaputové je země v tak špatné situaci, že potřebuje lockdown.

„Prohráváme boj s covidem, a to zejména v tom smyslu, že jsme nejhorší na světě v počtu nově nakažených lidí na milion obyvatel. Potřebujeme omezit mobilitu, potřebujeme lockdown. Jsme na tom tak špatně, že takové opatření, které doporučují odborníci, se musí dotknout všech,“ řekla Čaputová novinářům v emotivním projevu po návštěvě jedné z bratislavských nemocnice. 

„Pro mě je to absolutně alarmující. A to, co potřebujeme, je přestat šířit bludy o covidu a přestat tlachat o covidu,“ vyzvala. Podle ní zavedení nepopulárních opatření je zcela nevyhnutelné, byť je to nefér vůči lidem, kteří dodržovali omezení a nechali se očkovat. „Je to nepopulární rozhodnutí (lockdown), které se ale musí dotknout všech, ať už jsou očkovaní, neočkovaní, zodpovědní, nebo jakýkoliv. Jednoduše – jsme na tom tak zle, že takovéto opatření, které doporučují odborníci, se musí dotknout všech.“

Podle tisku počítají připravovaná opatření prozatím na období dvou týdnů se zákazem nočního vycházení či se zavedením kontroly covidových certifikátů při vstupu zaměstnanců do práce. Lidé, kteří nejsou očkovaní proti covidu-19, by na rozdíl od naočkovaných mohli navštěvovat jen některé typy prodejen. Výuka na školách by měla pokračovat. Pro případ omezení volného pohybu osob, které Slovensko zažilo už při dřívější silné vlně koronavirové nákazy, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav. Ten naposledy na Slovensku platil od loňského října do poloviny letošního května.

Slovenské zdravotnictví se už před vypuknutím koronavirové krize potýkalo s nedostatkem personálu, který se podle dostupných informací nyní prohloubil. Stávající počet covidových pacientů ve slovenských nemocnicích je nejvyšší od konce března, kdy země čelila silné druhé vlně epidemie covidu-19. Slovensko tehdy využilo pomoc zdravotníků ze zahraničí a několik covidových pacientů ve vážném stavu ze Slovenska převzalo k další léčbě Německo a Polsko.

Za pondělí úřady na pětimilionovém Slovensku potvrdily 66 úmrtí na covid-19, nejvíce za jeden den od zhruba poloviny letošního dubna. Přibylo přes 6700 infikovaných. Dosavadní denní rekord odhalených nových případů infekce prostřednictvím laboratorních testů, a to 9171 nakažených, zaznamenala země minulý týden. O krok blíže k povinnému očkování. Rakousko spustí dominový efekt a EU dojde trpělivost.

Zdroj: ceskenoviny.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu