O krok blíže k povinnému očkování. Rakousko spustí dominový efekt a EU dojde trpělivost

Domácí 22. listopadu 2021 | 09:35 — Ilona Cílková
Za druhý víkendový den přibylo 8 244 nových případů nákazy koronavirem, tedy o necelé tři tisíce více než minulý týden. Na nový rekord vystoupalo i incidenční číslo. Na 100 000 obyvatel připadá přes 1000 nově nakažených za poslední týden.
Cesta z pandemie vede přes povinné očkování, říkají zdravotní experti / Depositphotos

Stále častěji se ozývají hlasy, že by se Česko mělo vydat cestou povinného očkování. Na tom, zdali by Česko mělo jít cestou Rakouska a vyhlásit povinnost očkování na covid, se zatím ani politici, ani zdravotničtí experti neshodují. Politici dříve tuto myšlenku většinou odmítali. Teď ji opatrně připouští. Povinnost by ale musel schválit parlament novelou zákona o ochraně veřejného zdraví.

Povinné očkování proti nemoci covid-19 po vzoru Rakouska má zastání u jedné z klíčových vládních odbornic v boji proti koronaviru. Náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková prozradila, že by povinné očkování ráda zavedla, její návrhy však neprošly u nadřízených politiků. „Za mě je čistou cestou povinná vakcinace," uvedla Koziar Vašáková v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle náměstkyně se návrh vícekrát diskutoval, ale zatím nebyl „politicky hratelný“.

O návrhu se podle Koziar Vašákové hovořilo i na vládní Radě pro zdravotní rizika, které předsedá premiér v demisi Andrej Babiš. Ten prý povinné očkování úplně nezavrhl. „Neříkám, že odmítl, ale řekl, že to není na pořadu dne," řekla náměstkyně o Babišově postoji. 

Velký zastáncem povinného očkování je prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Povinné očkování je samozřejmě ideální varianta. Čekal jsem, kdy a které vládě v EU dojde trpělivost," řekl Kubek k oznámení zavedení povinného očkování v Rakousku. „Očekávám, že tento krok povede k dominovému efektu, a nakonec se přidají všechny státy. Žádná země si nebude moci dovolit držet černého Petra," uvedl Kubek v rozhovoru pro Právo. Oficiální stanovisko ČLK je podle něj takové, že očkování by mělo být povinné přinejmenším pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. Kubek se také vyslovil pro lockdown. „Opatření, která nařizuje vláda, nebudou mít sílu zastavit tuto vlnu. Bude nutné omezit kontakty mezi lidmi. Čím déle se bude otálet, tím více lidí zemře a tím větší budou ekonomické ztráty," myslí si Kubek.

K povinnému očkování se přiklání i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Řekla to v pondělním rozhovoru pro Radiožurnálu. Rovněž zmínila, že se zvažuje možnost vyhlášení nouzového stavu a upozornila, že nemocnicím a domovům pro seniory chybí personál. Opatření v boji proti koronaviru se podle ní budou vyhodnocovat za týden nebo deset dní. Pak by mohla přijít úprava pravidel. Zároveň uvedla, že osobně by byla pro povinné očkování proti covidu-19. Podle hlavní hygieničky je očkování v současnosti jedinou možností, která se v boji proti epidemii nabízí. „Bohužel jiná cesta není,“ řekla. „Já osobně bych viděla i cestu povinného očkování,“ doplnila.

Za povinnou vakcinaci proti covidu se razantně postavil i Miroslav Kalousek, který, ačkoliv už nemá žádnou veřejnou funkci, platí stále v koalici SPOLU za velmi vlivný hlas. „Chceme-li se dostat ze současného „svrabu“ co nejdříve, máme jedinou cestu: zákon o povinném očkování. Můžeme kličkovat a hrát si na kampaně. Pak to bude dražší a umře zbytečně víc lidí,“ tweetoval před pár dny Kalousek.

Povinné očkování plánuje zavést od 1. února Rakousko. Dosud zavedly povinnou vakcinaci proti covidu pro všechny obyvatele tři země: Indonésie, Mikronésie a Turkmenistán. Konec epidemie v nedohlednu. Objevila se další vysoce nakažlivá varianta.

Zdroj: mzcr.cz, irozhlas.cz. ct24.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu