Blíží se nejdražší a nejchudší Vánoce. Chybět bude elektronika. Na myčku se čeká i rok

Domácí 12. listopadu 2021 | 10:17 — Ilona Cílková
Vánoční svátky se blíží a pro většinu z nás to znamená, že se blíží i předvánoční horečka. Odborníci se však shodují, že letošní Vánoce budou výrazně dražší než ty předešlé.
Blíží se nejdražší a nejchudší Vánoce / Pixabay BobDmyt

Raději si letos nakupte dárky co nejdříve, protože se prudce zdražuje přeprava, rostou náklady na energie, tudíž i cena zboží. A peníze na účtech navíc požírá rychlá inflace. Prodražení mezinárodní přepravy se odrazí v předvánočním zdražování v obchodech. Češi tak letos zažijí nejdražší Vánoce historie.

Kvůli markantnímu růstu cen, nejrychlejšímu za posledních třináct let, budou letošní Vánoce nejen nejdražší v historii. Zároveň totiž budou i nejchudšími za uplynulá dlouhá. Poměrně chudý totiž bude z důvodu mezinárodní výrobní a přepravní krize sortiment obchodů. Už od srpna je zřejmé, že letos bude více než kdy jindy platit, že lidé by neměli své vánoční nákupy nechávat na poslední chvíli.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy začíná být kritická začíná situace už nyní například v oblasti elektroniky. Kdo chce své blízké pod stromečkem potěšit třeba levnějším druhem notebooku nebo nějakým novým modelem mobilem, měl by si do obchodu pospíšit už nyní. K sehnání nemusí být také grafické karty nebo herní konzole typu PlayStation 5. V lepším případě je čekací době na nový playstation třeba několik týdnů.

Na bílou techniku, třeba na myčky, si ovšem zákazníci mohou počkat řadu měsíců, ba až rok. „Nedostupnost zboží umožňuje prodejcům navyšovat si u jednotlivého zboží marže nad rámec ceny, kterou by nastavili, pokud by byl trh standardně zásobován. To jen umocňuje inflační tlaky napříč ekonomikou. Elektronika, třeba tablety, tak nezřídka zdražuje meziročně třeba i o desítky procent," přibližuje situaci na trhu Kovanda. Čechy čeká ekonomicky jeden z nejobtížnějších roků novodobé historie, varuje ekonom.

Zdroj: lukaskovanda.cz, kurzy.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu