Nechodí do školy a uráží dospělé, novinář se ostře pustil do Grety Thunbergové

Domácí 11. listopadu 2021 | 08:49 — Ilona Cílková
Jednoduše nechápu fenomén Thunberg, napsal novinář a bývalý moderátor Jeremy Clarkson ve svém sloupku pro britský The Sunday Times. Ostře v něm zkritizoval osmnáctiletou aktivistku Gretu Thunbergovou za její vystoupení na klimatické konferenci COP26.
Greta a její kamarádi by měli zkusit protestovat na náměstí Nebeského klidu, říká novinář / Shutterstock

Podle Clarksona by Greta a její kamarádi měli by zkusit protestovat na náměstí Nebeského klidu. „Fenomén Grety Thunbergové prostě nechápu. Nemá žádné znalosti o tom, jak funguje svět, žádné způsoby a žádná písmena za jménem, protože místo toho, aby chodila do školy, se věnuje plavbě kolem světa," napsal podle webu Evening Standard bývalý moderátor pořadu Top Gear. Podle něj by Greta potřebovala „plácnou přes zadek“.

Bývalý moderátor uvedl, že by bylo lepší, aby aktivistka věnovala svůj čas osvětě v nezápadních zemích se špatnými klimatickými výsledky. Například v Číně. „Raději by měla jezdit na kole do zemí, ve kterých si lidé hůře uvědomují, co by se mělo dělat. Například Čína. To bych rád viděl. Gretu, jak stojí v té její parce s batohem na zádech před Čung-nan-chajem, ústřední budovou tamní vlády, a poučuje vůdce o jejich politice v oblasti uhlí, stromů a tak dále,“ rýpl si Clarkson.

Na klimatické konferenci COP26 ve skotském Glasgow diplomaté i odborníci projednávají společný postup, jak čelit hrozbě klimatické změny s možnými katastrofálními dopady.  Konference potrvá do 12. listopadu. Cílem summitu pod záštitou OSN je najít společné řešení oteplování planety a jak ho udržet pod kritickou hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou. Lídři světových mocností se zatím dohodli například na iniciativě na zastavení odlesňování nebo na omezení výroby elektrické energie z uhlí.

Podle webu Evening Standard nebyla Greta oficiálně přizvána, aby na summitu vystoupila. Známá ekologická aktivistka však vystoupila na demonstraci 5. listopadu, která se uskutečnila ve stejném městě. Tisíce převážně mladých lidí tam chtěly podpořit rychlejší kroky k ochraně klimatu. Podle Grety světoví lídři nic nedělají. „Zdá se, že jejich hlavním cílem je pokračovat v boji za status quo,“ varovala. „Nepotřebujeme další prázdné sliby. Už nás unavuje poslouchat jen bla, bla, bla, naši lídři se jako lídři nechovají,“ řekla. Musí se přijmout drastická opatření, žádají klimatologové. Šéf summitu ale krotí přehnané naděje na změnu.

Zdroj: times.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu