Přestaňte švejkovat v restauracích, vzkazuje ministr Čechům

Domácí 28. října 2021 | 08:32 — Ilona Cílková
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po včerejším jednání tripartity odmítl zavádění dalšího lockdownu. Označil ho za morálně špatný vůči očkovaným. Sociální partneři i zástupci vlády tak na jednání odmítli uložení jakýchkoliv restrikcí pro neočkované zaměstnance, jak navrhoval končící vicepremiér Jan Hamáček za ČSSD.
Vojtěch apeloval na Čechy, aby dodržovali nařízení / Pixabay Pasja 1000

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly není možné za nízkou proočkovanost trestat pracovníky a firmy. Zaměstnavatelé přitom už na jaře neúspěšně usilovali o to, aby mohli zřizovat svá očkovací centra. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje by podniky dokázaly své lidi k očkování motivovat. Odbory a podnikatelé si stěžují také na to, že s nimi vláda předem chystaná opatření neprojednává a dozvídají se o nich až po schválení.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskovce po jednání tripartity uvedl, že další restrikce nyní nejsou třeba. „Není v tuto chvíli nutné dělat další restrikce, další uzavírání služeb nebo něco podobného. Je to o odpovědnosti každého," podotkl ministr Vojtěch. Za příklad uvedl restaurace a kontrolu očkování, testů či prodělání covidu od 1. listopadu. „Tak, aby skutečně nikdo nešvejkoval, neobcházel to. Ať již ze strany hostů, nebo provozovatelů restaurací," apeloval ministr na občany.

Nechystá se ani plošné testování. „Je to aktuální řešení, které spíše oddaluje to řešení finální, kterým je právě očkování. Můžeme se testovat, ale nebude to znamenat to, že tu epidemii porazíme. Budeme možná schopni vládnout tuto vlnu, ale pak přijde další vlna za nějaký čas. Jedině, jak jsme schopni skutečně tu situaci zvládnout, je co nejvyšší proočkovanost." Podle ministra je nutné dodržovat dál izolace i karantény. Ministr věří, že pokud se nastavená opatření budou dodržovat, „situaci zvládneme“. 

„Není to už nyní skutečně jen otázkou očkování. V situaci, kdy máme téměř 6,2 milionu lidí, kteří jsou očkováni v ČR, dělat lockdown prostě není spravedlivé, není to správné vůči lidem, kteří byli odpovědní a naočkovali se, a kvůli tomu, že se tady část lidí odmítá očkovat, budeme dělat nějaký lockdown, budeme zavírat i ty očkované? To je přece i morálně špatně,“ je přesvědčen ministr. „Musíme dodržovat režimová opatření, která budou kontrolovat i hygienické stanice.“ Přislíbení pomoci má i od policejního prezidenta.

Vojtěch apeloval na mladé lidi. Nové údaje ÚZIS totiž ukazují, že v Česku se nyní šíří nákaza ve skupině do 20 let. „Tato skupina, je pravdou, je nejméně proočkovaná. Šíří se tam ta nákaza nejvíce. Opět další důkaz o účinnosti očkování. Pokud někdo zpochybňuje očkování, toto je další důkaz, že očkování funguje, protože je jasná korelace mezi nejméně proočkovanou věkovou skupinou a největším šířením nákazy. Samozřejmě to jsou lidé, kteří si nepřipadají, že by byli jakkoliv rizikoví. Nemají pocit, že by pro ně covid představoval nějaké riziko. Na druhou stranu jsou to lidé, kteří, když se nakazí, mohou nakazit někoho, kdo v tom riziku je." O konkrétních opatření směrem k mladým se zatím neuvažuje. Nová opatření v praxi. Restaurace jen pro vybrané a testování téměř každý den.

Zdroj: vlada.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu