Díky jednomu muži v Portugalsku epidemie skončila. V Česku je něco podobného bohužel z říše snů

Domácí 26. října 2021 | 11:47 — Ilona Cílková
Portugalsko ruší téměř všechna zbývající protiepidemická opatření. Jihoevropská země má nyní nejvyšší míru očkovaných proti covidu-19 na světě, obě dávky vakcíny dostalo téměř 90 procent obyvatel. V Česku je něco podobného v současné době naprosto nepředstavitelné. A přitom by stačilo tak málo.
Proč Češi stále odmítají vakcínu, je pro mnoho expertů záhadou / Depositphotos

„Jsme nyní v situaci, kdy se můžeme posunout do třetí a poslední fáze,“ uvedl premiér země Portugalska António Costa na začátku října. Podle něj bude země od příštích týdnů fungovat bez větších omezení. Zrušení protiepidemických opatření je v souladu s plánem z konce července, v němž se vláda zavázala, že restrikce zruší, jakmile proočkovanost dosáhne 85 procent. Server Our World in Data uvádí, že vakcíny proti covidu-19 v Portugalsku dostalo přes 86 procent lidí, což je nyní nejvíce na světě. Zároveň se počet lidí nakažených koronavirem a covidových pacientů v nemocnicích snížil na nejnižší úroveň za 18 měsíců, uvedla agentura AP.

Zcela jiná je situace v Česku, kde čísla nakažených letí vzhůru a blíží se už k hodnotám z loňského podzimu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je přesvědčen, že by žádných protiepidemických opatření nebylo potřeba, kdyby se proočkovanost v České republice blížila 90 procentům, jako je tomu právě v Portugalsku. „Kdybychom zvýšili proočkovanost, mohli bychom zítra zrušit všechna protiepidemická opatření,“ uvedl Vojtěch v úterý během tiskové konference. Vzhledem k tomu, že nakažených rychle přibývá, to naopak vypadá, že Česko čekají další proticovidové restrikce.

Proč se Portugalcům v boji proti covidu tak dařilo? Odpověď je jednoduchá. Portugalsko vsadilo na velitele ponorky. Úkol naočkovat národ totiž dostal na starost někdejší lídr portugalské ponorkové flotily, který působil v námořních velitelských strukturách NATO. Povolán, aby zbavil zemi koronaviru, byl na začátku roku a úkol splnil. V současné době je v Portugalsku plně naočkováno 98 procent obyvatel starších 12 let. „Věříme, že se nám podařilo dosáhnout bodu, kdy funguje kolektivní imunita. Vypadá to teď velmi dobře,“ řekl Henrique Gouveia e Melo listu The New York Times.

Admirálův recept je jednoduchý. Nemíchat do věci politiku, přistupovat k boji s nákazou jako k válečné situaci a konat rozhodně a bez rychlého odkladu. „Prvotní je přistoupit k tomu jako k boji. Nejenže mluvím o boji, používám stejnou formu komunikace jako v armádě,“ přiblížil viceadmirál. Pro uskutečnění své strategie si sestavil i vhodný tým, kdy se obklopil desítkami elitních armádních expertů od matematiků přes analytiky až po lékaře a stratégy. Podobný postup doporučuje i dalším zemím. „Potřebují najít lidi, kteří nebudou politiky,“ je přesvědčen admirál.

S podobnou dikcí se snažilo přistupovat k pandemii také mnoho světových politiků, jak ale tvrdí samotný portugalský admirál, on má výhodu v tom, že je od politiky více odtržený. Právě v tom se podle něj skrývá tajemství úspěchu – vynechat z toho politiky, kteří mají postup v očkování přenechat jiným.

Za úspěchem portugalské očkovací kampaně stojí podle odborníků i menší vliv takzvaných popíračů a odpůrců očkování. Zčásti je to i díky armádnímu veliteli a jeho komunikaci. „Odpůrci očkování jsou v Portugalsku v menšině a je o nich méně slyšet,“ domnívá se antropoložka Manuela Ivone da Cunhaová, která hnutí a skupiny popírající účinnost očkování v zemi sleduje.

Mezi Čechy je zájem o očkování proti koronaviru bohužel stále velmi nízký. „Lidé si myslí, že očkování nepotřebují, kdyby onemocněli, tak jim nehrozí nebezpečí. To je omyl,“ říká imunolog Ústavu molekulární genetiky AV Václav Hořejší. Hořejší ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se diví lidem, kteří se stále nechtějí nechat naočkovat. Vakcinace je přitom chrání proti vážnému průběhu onemocnění a navíc by se díky ní nemuseli prokazovat na různých místech. Řada lidí však rizika koronaviru ignoruje či zlehčuje. „Někteří to berou jako výraz politického přesvědčení, což je podle mě úplný nesmysl," řekl imunolog. Z průzkumů rovněž vyplývá, že konspiracím a dezinformacím o koronaviru věří skoro polovina české společnosti, přesněji 40 % lidí. Deltě neuteče žádný neočkovaný. Jde o úplně jiný vir, který je vysoce agresivní, varují lékaři.

Zdroj: nytimes.com, sicnotipias.pt.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu