Nastupující Fialova vláda ví, jak zkrotit covid. Prozradila, co pro občany chystá

Domácí 23. října 2021 | 07:29 — Ilona Cílková
Během pandemie se z opozičních lavic ozývala ostrá kritika vlády Andreje Babiše za přijatá opatření proti koronaviru. Podle opozice byla opatření chaotická a mnohdy nelogická. Tento týden představil odcházející ministr zdravotnictví další sérii přísných opatření, které mají nárůst nových případů covidu zkrotit. Otázkou zůstává, jak dlouho budou platit.
Podle nové vlády už se občané nemusí obávat celoplošného lockdownu / Depositphotos

Připravovaná vláda Petra Fialy má totiž na pandemický postup jiný názor. Sedm bodů řešení pandemie tento týden zveřejnila koalice Spolu, která by podle spekulací mohla mít právě resort zdravotnictví ve svých rukou. Jaké jsou její priority?

„Celkový lockdown odmítáme. Upřednostňujeme eventuální lokální opatření, která budou případně uplatňována na základě schválené Strategie opatření. Tu vláda doposud nezveřejnila. Její součástí měla být strategie rizik a stratifikace rizikovosti s opatřeními na úrovni obcí s rozšířenu působností, pak okresů a následně krajů. Tu ministerstvo bohužel nezvládlo připravit ještě před prázdninami. Připravovat a schvalovat strategii až při další hrozící vlně COVID-19 pokládáme za velmi opožděné,“ píše koalice na Facebooku.

Prioritou řešení pandemie by podle ní mělo být především očkování. „Zaměřit se na maximální podporu očkování. Je nutné: Spustit aktivní kampaň na podporu očkování u dosud neočkovaných. Také je zapotřebí aktivně podporovat třetí dávku vakcinace u osob nad 50 let a vybraných profesních skupin, například u zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách a učitelů. Podpořit očkování studentů v rámci kampusů a fakult,“ píše koalice.

„To by mělo probíhat ve spolupráci s Asociací rektorů a cestou zřizovatelů očkování studentů středních škol a druhých stupňů základních škol. Zavést bezúplatné očkování cizinců a agenturních pracovníků ve všech očkovacích centrech. Zajistit dostupnost vakcíny pro praktické lékaře a zahájit door-to-door očkování,“ doplňuje své představy, jak by mohla očkovací kampaň vypadat.

Přestože epidemie sílí, přichází koalice Spolu také s návrhem na zásadní zmírnění opatření. „Preferujeme zkrácení karantény na 5 až 7 dní s uvolněním mezi pátým a sedmým dnem na základě PCR testu,“ píše se v návrhu.

Zásadním prvkem boje proti covidu by mělo být efektivní trasování nakažených. Zásadním prvkem by bylo také prodloužení bezinfekčnosti po prodělání nemoci. Důležitým bodem je zachování bezplatných testů. „Podporujeme bezplatné testování i nadále, a to včetně podpory dobrovolného firemního testování. Při nárůstu počtu nemocných lokálně podporujeme zavedení povinného testování ve školách a firmách,“ píše se v návrhu.

Všechny koaliční strany se také shodují na tom, že by chtěly uznávat protilátky. „Pozitivitu protilátek považujeme za známku ochrany proti COVID-19. Laboratorní skupina Centrálního řídícího týmu by měla definovat podmínky uznání do konce října 2021.“

Tento týden Babišova vláda zpřísnila stávající opatření proti covidu. Kvůli zhoršující se epidemické situaci budou od 25. října opět povinné respirátory na hromadných akcích či na pracovištích. Dojde ke zkrácení karantény na sedm dní. A změny se dotknou i testování. Zkrátí se platnost antigenních a PCR testů a od listopadu, až na výjimky, má být ukončeno jejich hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Situace nevypadá vůbec dobře. Povinnému očkování stejně neutečeme, předpovídá expert.

Zdroj: spolu21.cz, ods.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu