Koronavirus nabírá na síle. Čekají nás stovky mrtvých denně, varuje expert

Domácí 13. října 2021 | 08:45 — Ilona Cílková
V České republice přibylo za úterý 1511 nově nakažených. Je to zhruba o 400 více než minulé úterý. Podle expertů čísla s podzimem porostou. Delta, která v současné době v Česku dominuje, je nakažlivější a bude cílit především na neočkované.
Koronavirus na podzim zesílí, shodují se odborníci / Depositphotos

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra můžeme v příštích měsících čekat až 20 tisíc nakažených a 100 mrtvých denně. „Průšvih přijde později než loni, ale klidně může být i větší," uvedl Flegr v diskusi odborníků na CNN Prima NEWS. Poukázal také na to, že denní přírůstky nakažených a lidí v nemocnicích stoupá. „Dostaneme se v počtu nakažených zase do množství 10 až 20 tisíc denně a v počtu hospitalizovaných budeme v jednotkách tisíců,“ varoval Flegr.

Daleko optimističtější názor má biochemik Hostomský. „My máme šťastnou polohu, kterou jsme si vytrpěli. Máme slušnou vakcinaci a promořenost je u nás nesmírně vysoká. Jsme v něčem, čemu se říká kolektivní imunita. Veškerá opatření bych zrušil,“ uvedl ve studiu. Hostomský je velmi kritický k nošení roušek na veřejnosti. Sám přiznal, že například v tramvaji už ji nenosí. „Je to symbol. S epidemií to nesouvisí,“ míní Hostomský.

Odborníci se shodují, že hlavním problémem je ohroženost seniorů a rizikových skupin. Podle imunologa Vojtěcha Thona z Masarykovy univerzity v Brně je nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem přirozený, protože jde o sezónní virus. Důležité je podle něj chránit několik stovek tisíc neočkovaných lidí, pro které je nemoc covid-19 velkým rizikem, protože mohou začít ve vážném stavu plnit nemocnice. Podle něj bude pro vývoj na podzim a v zimě důležité, jak si nákazou česká populace prošla v minulosti. Díky tomu, že se velká část populace s virem setkala, část podle Thona opakovaně, a další byli očkováni, je ČR v unikátní příznivé situaci.

Podobně se vyjadřují další odborníci. Více nakažených nemusí podle nich znamenat více vážně nemocných, pokud se neobjeví varianta viru nereagující na protilátky. Připomínají, že protiepidemická opatření musí dál dodržovat i očkovaní lidé. Většina odborníků se shoduje i na tom, že Česku nehrozí plošný lockdown. Ten by nastal pouze v tom případě, pokud do situace zasáhla nová velmi riziková mutace.

„Plošný lockdown by už nastat neměl, pokud do situace nezasáhne nová velmi riziková mutace. Stejně tak by už na větším území nemělo nastat zaplnění intenzivních lůžek a omezení poskytované zdravotní péče," řekl již dříve epidemiolog Rastislav Maďar. Koronavirus jen tak nezmizí, jsme teprve na začátku, varují vědci a naznačili, co by bylo pro svět nejlepší.

Zdroj: koronavirus.mzcr.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu