Neradostná prognóza. Pandemie v ekonomice zdaleka nekončí

Domácí 13. října 2021 | 07:12 — Ilona Cílková
Česká ekonomika letos vykáže růst o 3,8 procenta, v příštím roce ale tempo růstu zrychlí na 4,5 procenta. Ve svém podzimním výhledu to v úterý uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zhoršil tak odhad z jarní prognózy, kde očekával na letošní rok vzestup hrubého domácího produktu (HDP) o 4,2 procenta. Upravil také svůj výhled růstu globální ekonomiky.
Globální ekonomika letos podle MMF poroste pomaleji, než předpokládaly dosavadní prognózy / Pixabay Elchinator

Podle ekonomů může být odhad MMF stále až příliš optimistický. Zejména s ohledem na potíže automobilového průmyslu a mezinárodní přepravy nelze vyloučit, že letošní růst ekonomiky ČR vykáže hodnotu dokonce pod úrovní tří procent.

MMF ve své prognóze kvůli termínu jejího zpracování například nemohl ještě plně zohlednit dopad silného omezení výroby v automobilce Škoda Auto. Pobídkou k vysokému růstu není ani nečekaně výrazné zpřísňování měnové politiky České národní banky, které MMF rovněž v prognóze plně nezohlednil, neboť trh zvyšoval své sázky na rapidnější průběh utahování měnových šroubů také až v posledních dnech, připomíná ekonom Lukáš Kovanda. Pravděpodobnější proto je, že letošní růst skončí ekonomiky ČR jen nepatrně nad úrovní tří procent, se zhruba čtvrtinovou pravděpodobností dokonce pod touto mezí.

Slovensku fond zhoršil výhled letošního růstu na 4,4 procenta, zatímco na jaře počítal s růstem HDP o 4,7 procenta.

Také globální ekonomika letos podle MMF poroste pomaleji, než předpokládaly dosavadní prognózy. Na letošní rok počítá s růstem o 5,9 procenta, zatímco v letní aktualizaci předpovídal šestiprocentní tempo růstu. Za zhoršením jsou podle měnového fondu vážnější dopady pandemie. Výhled na příští rok fond ponechal na 4,9 procenta.

Měnový fond v létě předpokládal, že s postupem očkování se globální ekonomika začne vracet k normálu. To se sice děje, proti původním odhadům ale pomaleji. Jako problém se ukazuje koronavirová mutace delta, ale i související potíže v dodavatelských řetězcích. To v mnoha zemích přispívá i k růstu inflace, která se ale podle fondu ve většině zemí v příštím roce vrátí na úrovně před pandemií. Fond ale připouští, že inflační výhled je obestřen značnou nejistotou.

„Výsledkem šíření epidemie v nejdůležitějších článcích globálních dodavatelských řetězců je delší narušení těchto řetězců, než jsme předpokládali. Tím se v mnoha zemích ještě více zvyšuje inflace,“ uvedli zástupci MMF. „Výhled ekonomiky je obecně zatížen větším rizikem a politické kompromisy jsou teď složitější.“ Nová vláda proti sobě může poštvat miliony důchodců i frustrovaných, jejichž hlas u voleb propadl. Blíží se Fialova drahota.

Zdroj: kurzy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu