Protilátky po očkování dramaticky klesají, uvádí experti. Naznačují, bez čeho se v budoucnosti neobejdeme

Domácí 07. října 2021 | 08:01 — Ilona Cílková
Ačkoliv se situace v Česku v poslední době zhoršuje a nakažených nadále přibývá, naštěstí se neopakuje totožný scénář jako v minulém roce. Tehdy bylo v nemocnicích hospitalizováno s covidem přibližně 1 500 lidí. Poslední čísla pozitivně testovaných lidí však mnohé znepokojuje.
Experti připouští, že protilátky po očkování klesají rychleji, než původně předpokládali / Depositphotos

Že se covid-19 v současnosti v Česku šíří jen pozvolna ve srovnání s minulým rokem a že nehrozí zaplnění nemocnic, považuje epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek za důkaz přínosu očkování.

Nedomnívá se však, že lze nalézt jinou účinnou ochranu před nákazou covidem-19 než očkování. Za důkaz jeho vlivu považuje nynější epidemickou situaci oproti začátku října 2020. „Dochází k nárůstům, je to dlouhodobý stav, nicméně nárůsty jsou relativně pozvolné. Co je zásadní, jsou to nárůsty na základě testů příznakových s poměrně lehkým průběhem. Nedochází k eskalaci počtu osob s těžkým průběhem, hospitalizacemi a podobně. Situace je zcela rozdílná, uvedl Chlíbek pro Českou televizi. 

Experti připouští, že protilátky po očkování klesají rychleji, než původně předpokládali. Účinnost vakcíny firem Pfizer/BioNTech proti nákaze koronavirem klesla šest měsíců po druhé dávce na 47 procent z původních 88 procent. Vyplývá to ze studie, která byla nyní zveřejněna v odborném lékařském časopise The Lancet.

Data nicméně ukázala i to, že zmíněná vakcína si i půl roku po druhé dávce zachovala 90procentní účinnost, pokud jde o zabránění hospitalizace či úmrtí v důsledku nemoci covid-19, podotkla agentura Reuters. Studie se opírá o data zhruba 3,4 milionu očkovaných z amerického státu Kalifornie od prosince loňského roku do letošního srpna. Její závěry se kloní k tomu, že zaznamenaný pokles je dán vyprchávající účinností vakcíny, nikoliv šířením nakažlivějších variant viru.

„I v Česku pozorujeme, že v čase klesla účinnost minimálně o třináct procent, pokud porovnáme 1. červenec letošního roku a konec září letošního roku. Ale stále se drží vysoká účinnost proti závažným formám," komentuje Chlíbek. Pokud bychom nezačali včas s přeočkováním, pravděpodobně by začala klesat účinnost i proti závažným formám a bez přeočkování by zejména starší lidé mohli znovu začít plnit nemocnice," zdůraznil vakcinolog.

Podle jeho slov je očkování jediné, nač by se měla vláda soustředit. Za ideální by považoval, kdyby bylo očkováno přes 80 procent populace, minimálně 70 procent. V současnosti dostaly vakcínu zhruba dvě třetiny populace nad 16 let. Opakované zpřísňování jiných opatření nepovažuje Chlíbek za účinné. Koronavirus se vrací v plné síle. Zneklidňující je struktura nakažených

Zdroj: webmd.com, lancet.com, ct24.ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu